Werken in de natuur met natuurlijke materialen; Hoe doet Antoinette dat en wat doet dat met haar?

27 november 2023

Wanneer en waarom ben je dit werk gaan doen?

Januari 2008 wilde ik iets doen waar mijn hart sneller van ging kloppen. Iets waar ik mijn ziel en zaligheid in kon leggen. Toen ik dat ging onderzoeken, realiseerde ik me dat ik dat speciale gevoel had bij het bouwen van de boomhut voor mijn eigen kinderen, een paar jaar daarvoor.

Ben jij van oorsprong een buitenmens?

Ja, vroeger speelde ik altijd buiten en klom ik in bomen terwijl andere meisjes van mijn leeftijd met heel andere dingen bezig waren.

Wat doet de natuur met je?

Met name de combinatie natuur en creëren raakt mij. De natuur geeft een gevoel van vrijheid en ik geloof ook dat het een helende werking heeft. Als ik aan het eind van een bouwdag in de spiegel kijk, verwacht ik een vermoeid gezicht te zien, maar het tegendeel is waar.

In welke natuurgebieden ben je het liefst? 

In het bos, tussen de loofbomen met lichtgroene bladeren.

Heb je er bewust voor gekozen om met hout te gaan werken? Zo ja, waarom?

Ik heb voor hout en in het bijzonder voor gebruikt hout gekozen omdat het leeft, alsof de hut er al jaren staat. Verschillend soorten sloophout laten zich ook heel goed met elkaar combineren. Deze mix&match van sloophout kenmerkt mijn boomhutten. In de beginjaren was dat wel fijn want als er iets niet helemaal strak was gezaagd, ging er gewoon een latje overheen.

Wat vind je zo mooi of bijzonder aan hout?

De geur van de verschillende houtsoorten. Ceder bijvoorbeeld: hmmm. Hout is ook makkelijk te bewerken en je kunt er verschillende uitstralingen mee creëren.

Wat heb je in de loop der jaren van hout geleerd? Wat weet je nu wat je toen je begon nog niet wist?

Vooral dat ik lef had…ik wist namelijk nog niet zoveel van hout toen ik begon met het bouwen van boomhutten…

Met welke houtsoorten werk je het liefst?

Sloophout, tamme kastanje.

Hoe ga je te werk? 

Het bouwen van een boomhut begint al ruim voor de bouw. Eerst met het ontwerp op basis van de wensen, passend in de omgeving, en binnen het budget van de ouders. Als dat allemaal is goedgekeurd, kan het feest beginnen. Het platform is de perfecte ‘werktafel’ voor de wandjes. Zijn ze bovendien meteen al boven. Dan het dak waar vaak een boom doorheen loopt. De balustrade,  ofwel de gordijnen van een huis, vind ik ook een fijn werkje; spijltje voor spijltje of tak voor tak worden ze schots en scheef geplaatst met uiterste precisie. ‘Perfect imperfection’ is mijn motto. En dan de details: ‘They make the difference’.

Hoe belangrijk is de omgeving voor jouw ontwerp? Pas jij je ontwerp aan aan de plek waar de hut komt te staan?

De omgeving is zeer bepalend voor mijn ontwerpen. Ik hoor bij de oplevering heel vaak van klanten dat het lijkt alsof de boomhut er al jaren staat. Ik vind het ook superleuk om de juiste plek te vinden en daar dan optimaal gebruik van te maken. Geen tak gaat er onnodig af; ik bouw er liever omheen. Het klinkt misschien zweverig, maar als ik bij een klant kom waar meerdere opties voor de boomhut zijn, kan ik gewoon voelen waar hij moet komen.

Wat heeft werken in de buitenlucht/in de natuur met je gedaan? In welke zin heeft het je veranderd?

Ik ben een gezonder en gelukkiger mens geworden! Het heeft mijn creativiteit gestimuleerd en het heeft me rustiger gemaakt en dichter bij mezelf gebracht. Een dag bouwen is voor mij een vorm van meditatie.

Wat zit er volgens jou achter de vraag van je opdrachtgever? Waarom willen mensen graag een boomhut? Is het vaak alleen voor de kinderen of ervaren volwassen een boomhut ook als een groot plezier?

Ik vraag me soms af wie de boomhut het liefst wil: de kinderen of de ouders?! Een boomhut is volgens mij voor het kind in ons allemaal. Ik begrijp dat als geen ander want het heeft ook het kind in mij naar boven gebracht. Buitenkinderen willen heel graag een boomhut om te kunnen ravotten. Helaas worden buitenkinderen steeds schaarser. Met name ouders die dat betreuren, willen graag een boomhut voor hun kinderen. En de boomhut misstaat niet in de tuin; ik hoor vaak dat ouders het als een kunststuk in hun tuin ervaren.  Los van alle rationele overwegingen heeft een boomhut heeft iets magisch!

Welke (werk)plek heeft een grote indruk op je gemaakt? En waarom?

Pfff heb je even…Ik kom op zoveel mooie plekken. Als ik niet weg kan komen na een lange bouwdag weet ik dat het een bijzondere plek is. En daar heb ik er wel een paar van gehad. Met name het bouwen op hoogte, doet iets met me. Zo hoog tussen het geruis van de bladeren, dicht bij de vogels en de eekhoorns beleef ik de omgeving anders. Helemaal als je uitkijkt over een veld, wow! Dan wil ik de tijd stilzetten. In een grote bostuin in het oosten van het land, vroeger een dag-sanatorium, heb ik een nacht in de bedstee van mijn eigen boomhut mogen slapen terwijl mijn bouwmaatje in een hangmat op 20 meter hoog tussen de toppen van de oude beuken hing. Tja, daar word ik blij van.

Kun je je voorstellen dat je ooit weer binnen gaat werken, dus op een kantoor?

Nee dat zal niet meer gebeuren. In de natuur iets moois creëren is voor mij een verworvenheid van onschatbare waarde geworden.