Tulum, maar dan ‘at home’

27 november 2023

‘Een aantal jaren geleden heb ik in Noordwijk een boomhut gebouwd voor Hugo en zijn zusje Claire. Dit voorjaar kwam opnieuw een droom van hen uit. Op verzoek van de kinderen heb ik een zonneterras gemaakt voor hun jarige moeder.’

‘Ik weet nog goed hoe ik eerst die boomhut voor de familie ging bouwen, vooral door het enthousiasme van de toen achtjarige Hugo. Achterin de tuin wilde hij ‘m, inclusief uitkijktoren. Er moest een bed in, een britsachtig ding, plus een timmertafel, want hij wilde timmerman worden. Zodra hij uit school kwam, wilde hij helpen.

Acht jaar later belde hij met de mededeling dat zijn moeder jarig was en dat hij wéér een droom had. Het balkonnetje van de oude boomhut bleek een geliefde plek te zijn van zijn moeder. Of ik, als verrassing, een loungeplek wilde naken, zodat ze vanaf daar de zonsondergang kon zien.

Na een korte brainstorm met Hugo en onder tijdsdruk – want zijn moeder bleek twee dagen later al jarig – heb ik een ontwerp gemaakt. Mijn inspiratiebron: het hippe Noordwijkse strandpaviljoen Tulum.

Het familiecadeau viel behoorlijk in de smaak. Hugo’s moeder kon niet wachten om een paar weken later op haar terras plaats te nemen dat twee wandjes heeft, zodat ze uit de wind kan zitten, en een dak van palen dat prachtige schaduwen geeft. Ze heeft de beschikking over een grote hoekloungebank, een ‘hangstoel’ en een kacheltje dat haar warm houdt op late avonden als de zon allang achter de horizon is verdwenen. Of ’s morgens vroeg bij de eerste ochtendzon.

Ook nu weer heeft Hugo een handje meegeholpen bij het bouwen van, zeg maar, Tulum at home. Hij heeft het hele platform afgeschroefd, gesjouwd en de loungebank een lik beits gegeven voordat we ‘m in elkaar schroefden. Die volgorde is verstandiger in verband met de nabijheid van de zee; daar verweert hout sneller.

Ik vond het ontzettend leuk om terug te zijn bij de familie en bij Hugo met wie ik echt een klik heb. Mijn boomhut heeft destijds een zaadje geplant. Hij is een actieve jongen geworden; geen hangpuber die alleen maar wil gamen. Dat hij, nog voordat ik helemaal klaar was met het project, foto’s appte van het hele gezin, genietend van de zonsondergang, maakt me ontzettend blij.

Ik heb ook weer iets nieuws heb gedaan, zoals het maken van een ‘open dak’ en een platform dat niet expliciet voor kinderen is. Als mensen een boomhut hebben en de kinderen gaan puberen, dan kun je een hartstikke leuke chillplek laten bouwen, met nét even wat extra’s.’