Project ‘boomhuttendorp’

Een voormalig hockeyveldje achter een huis in Bilthoven is nu een  ‘boomhuttendorp’. Eyecatchers zijn de XXL- boomstamtafel, een chillnet en een engel…

 ‘Van een klant die in Bilthoven is komen wonen, kreeg ik het volgende verzoek: ‘Achter onze nieuwe woning ligt een voormalig hockeyveldje, maar daar hebben we niets mee. We willen een boomhut en nog een paar dingen…’

Wat ik zag, was een lege, kale plek achterin de tuin. Mijn opdrachtgever wist wat hij wilde en ook weer niét. Belangrijk was ook dat wát er kwam, leuk was om naar te kijken, zeker als de kinderen in de toekomst uit huis gaan.

Teamwork

Het ‘wensenlijstje’ begon steeds meer te groeien. Daarop heb ik specialisten uit mijn netwerk benaderd; een hovenier, een woodcarver en een touwkunstenaar. Vervolgens heb ik een projectplan gemaakt en de taken verdeeld. Er was direct vertrouwen; daardoor konden we vanuit verschillende expertises snel schakelen.

Eyecatchers

Omdat er geen bomen stonden voor de hut, is gekozen voor stoere palen. Ik heb boomverzorger en woodcarver Dave Harmsworth van Treeworks gevraagd om uit te kijken naar hardhouten palen met de bast er nog omheen. Dat zijn de takken geworden van een acaciaboom uit 1810 die gekapt moest worden.

Dave heeft voor meer eycatchers gezorgd: een vier meter lange eikenhouten boomstamtafel met 10 ingegraven boomstamkrukjes, een boomstambank en twee prachtige beelden die zijn gemaakt met de kettingzaag.

Groot en klein

Van begin af aan stond vast dat er twee boomhutten moesten komen; een grote en een kleine. In de grote hut kom je via een bijzondere trap. Een eiken boomstam met een knik erin is door de helft gezaagd en daartussen zijn hardhouten antislip treden geplaatst. Binnen is een schoolbord en er zijn kastjes, plankjes en een bureau met krukjes. Via de bank kun je omhoog en sta je half in de hut en half in een uitkijktoren.

Het tweede hutje moest een controletoren worden voor op afstand bestuurbare autootjes. Tótdat het jongste zoontje een speeltuin in nautische stijl had gezien… Voor het gewenste ‘booteffect’ zorgen nu een origineel stuurwiel, patrijspoorten, omrand met gevlochten touw, een touwbalustrade en roeispanen op de hut.

Ambacht

Onder de hut hangt een schommelbank van oude pallets met armleuningen van boomstam. Ook andere speelelementen, zoals een schommel, autoband en rekstok met ring (zo één die je vroeger zag in de gymzaal), zijn door touwkunstenaar Chiel Kuijl op ambachtelijke wijze opgehangen. De touwen zijn gesplitst en/of getakeld en voorzien van stelblokjes – niet van ijzer, maar van hout – om iets hoger of lager te hangen.

Eigen strandje

Voor het ware boomhutgevoel moest er natuurlijk groen komen. Daarvoor is hovenierscentrum De Briellaerd ingeschakeld. Wij hebben gebouwd; zij zorgden voor de ‘aankleding’ van het voormalige hockeyveldje met bomen en planten. Ook is bij de  boomstamtafel strandzand gestort waardoor je je op een tropisch eiland waant. Zeker omdat half boven de tafel de kids in een gigantisch chillnet kunnen wegdromen. De hovenier heeft ook een enorme zandbak geplaatst. Niet standaard ingegraven, maar organisch gevormd met een rand van oude steentjes en een geïntegreerde vuurplaats. Een levende Tipi-tent fungeert als een natuurlijke afscheiding en vormt de toegang tot het boomhuttendorp.

Wakende engel

Vanuit het woonhuis zijn de woodcarvings van Treeworks goed te zien. Het dochtertje van onze klant is gek op ijsvogels; die staat op de schommelpaal. Op verzoek van de moeder is een levensgrote engel gemaakt. Bij de oplevering was ze in tranen, zo mooi is dit sculptuur geworden.’

Reactie klant

Met heel veel plezier hebben we aan dit project gewerkt. Als je na afloop dit bericht van de klant krijgt, weet ik weer waarom ik boomhutten ben gaan bouwen:

‘Dag Antoinette. Ik wil nog even zeggen dat de kinderen, en wij ook, ons echt in een fantasiewereld kunnen begeven. Aan inspiratie geen gebrek. Dank daarvoor. Echt een droomplek waar de kids nog heel lang van gaan genieten. Prachtige ijsvogel- en engel-beelden en een te gek boomhutrendorp. Ronduit super. Ook je team is top. Echte talenten, beleefd en vriendelijk. Fijne energie.’