SALT #81 magazine

OVER SLINGERTOUW, SLORDIG ZIJN EN STOF TOT IN JE OREN

BOUWER: Antoinette (53)

MATERIALEN:(Afval)hout. Takken. Oude ramen, luiken, deuren. Golfplaat. Heidematten. Leisteen. Touw. Buizen. Palen. Katrollen. Schroeven. Een speciale pin … en heel veel meer.

LIEVELINGSGEREEDSCHAP: De kettingzaag. En de schuurborstel.

DE ‘ALS-IK-LATER-GROOTBEN’-HUT

Geen juf. Geen buschauffeur en ook geen juwelier. Antoinette is een heldin. Ze is namelijk boomhuttenbouwer van beroep! Ze maakte er intussen al meer dan 130. Het zijn knusse kunstwerken van hout. ‘Geen enkele is hetzelfde,’ zegt Antoinette. Ze leunt tegen een kozijn in haar werkplaats. ‘De ene heeft een vluchtpaal, de ander een slingertouw. Vanbinnen zijn het een soort toverhuizen waar je je in een schip waant, maar ook winkeltje kunt spelen. In een hut moet je kunnen fantaseren.’

Vroeger bouwde Antoinette hutten van de materialen op een bouwplaats vlak bij haar huis. Of maakte ze een hut in de grond. ‘Toen ik een boomhut maakte voor mijn eigen kinderen dacht ik: dit is het leukste wat ik ooit gedaan heb! Dit wil ik vaker doen. Toen werd het mijn werk.’ Antoinette houdt van buiten zijn. ‘Van de wind, de zon. De regen en zelfs ook kou. Als ik bouw, dan voel ik me heel lekker.

Ik vergeet de wereld om me heen. Ik ben alleen maar bezig met het klussen.’ En concentreren is ook wel nodig, want Antoinette werkt vaak met gereedschappen zoals de slijptol of … de kettingzaag. ‘Dat is mijn lievelingsgereedschap! Samen met de schuurborstel. Die haalt met harde drader stof en vuil uit het hout.’ Ze veegt stof van haar gezicht met haar mouw. ‘Tja … als huttenbouwer zit ik vaak helemaal onder de viezigheid. Het zit zelfs in mijn oren.’ Antoinette lacht. ‘Maar ook dat is eigenlijk heel erg fijn!’

VRAGEN AAN ANTOINETTE
De gereedschappen waar je mee werkt zijn best gevaarlijk. Ze zijn niet geschikt voor kinderen helaas. Ben je wel eens bang?
Nee. Nooit. Maar dat komt omdat ik ermee heb leren werken. Stap voor stap. En ik bescherm mezelf goed. Ik draag altijd handschoenen. En bij een beetje herrie doe ik al oordoppen op. Bij de haakse slijper zet ik ook een bril op. Die maakt van die vonkjes.

Hoe maak jij je hut aan de boom vast?
Meestal met een speciale pin. Die laat ik maken, want die zijn niet te koop. Door die 117 pin maak je de boom niet stuk. Ook kan de boom nog bewegen terwijl je hut stil blijft. Soms boor ik een gat door de stam waar ik een stuk draadstaal doorheen steek. Daarop maak ik dan balken vast.

Hoe heb je het geleerd?
Ik heb lessen gevolgd bij Pete Nelson. Dat ·s een eel goeie boomhuttenbouwer. En ik heb altijd dingen gevraagd aan mensen die er echt verstand van hebben. Toen ik voor de eerste keer met de kettingzaag ging werken vroeg ik tips aan een houtzagerij. Twijfelde ik of iets wel stevig genoeg was dan. overlegde ik dat met een timmerman. Zo heb ik mezelf leren bouwen.

Moet je precies zijn als je een boomhut maakt?
Soms. Op de juiste momenten. Je moet precies zijn als het gaat om stevigheid. En in het begin. Ik begin altijd met de vloer. Dan gebruik ik een waterpas en meet ik heel goed. Als die namelijk recht is, kun je daarna lekker slordig zijn!

Waarom is elke hut anders?
leder kind is uniek. Ik maak een boomhut die past bij het kind dat erin gaat spelen.

Heb jij, als huttenbouw-expert, tips voor jonge klussers/huttenbouwers?
Jazeker.

Daar komen ze, ratatata….

DE TIPS VAN HUTTENBOUW-EXPERT ANTOINETTE

  • TIP 1 Denk niet te ver vooruit. Bouw stap voor stap.
  • TIP 2 Vraag jezelf altijd af: is het stevig? Ook als ik hier met vijf kinderen op sta? Wiebel er eerst flink aan. Klim er dan voorzichtig op. Als dat goed gaat, stamp en. dans om het uit te vinden. Als het antwoord nee is, vraag dan hulp aan een expert
  • TIP 3 Hutten bouwen is spelen. Of je nu jong bent of oud. Dus geniet ervan!
Bron:
SALT #81 magazine
Datum:
10.2020