RTV Utrecht

Lees hier het artikel en bekijk de uitzending!

 

Antoinette Blok is professioneel boomhuttenbouwer

Boomhutten bouwen, dat klinkt misschien als iets wat je als kind deed terwijl je buiten speelde, maar Antoinette Blok (53) uit Bilthoven denkt daar anders over. Dertien jaar geleden gooide ze het roer om en stopte ze met haar baan in het bedrijfsleven en werd fulltime boomhuttenbouwer. Nu ruim 130 boomhutten verder en jaren van zagen, meten, boren en timmeren komt tijdens de Kinderboekenweek haar eerste boek Bouw de boomhut van je dromen uit. De houtsnippers vliegen door de lucht op de werkplaats van Antoinette Blok. In een kleine schuur op het erf van een boer komen haar zelfontworpen boomhutten tot leven. “Ik zet even mijn gehoorbeschermers op hoor, ik wil niet dat ik straks doof ben en mank loop. Dit werk wil ik nog jaren doen”, zegt ze lachend als ze de zaagmachine aanzet.

‘Mijn hart gaat hier sneller van kloppen’

“Hier komt straks de trap naast een dikke notenboom, hieronder bouwen we een slaapkamer met stapelbedden en vanaf het bed kun je via de ramen de tuin in kijken.” Vol enthousiasme vertelt Antoinette over haar werk. Het ontwerp van de hut zit in haar hoofd geprint. “Zo’n boomhut als deze, met een hangende slaapkamer eronder, heb ik nog nooit gemaakt. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Geen boomhut is hetzelfde. Na dertien jaar gaat mijn hart hier nog steeds sneller van kloppen.” Haar boomhutten vallen goed in de smaak. “Ik heb nu ruim 130 boomhutten gemaakt in de afgelopen jaren en ik ben voor volgend jaar al helemaal volgeboekt. De hutten die ik maak worden tegenwoordig steeds groter, dus ik ben er ook langer mee bezig. Daardoor kan ik er minder per jaar maken, maar ik vind het juist wel leuk. Grotere hutten zijn toch weer een nieuwe uitdaging.”

Met een grote boomhut is ze zo’n tien weken bezig, dus mensen moeten even geduld hebben voordat de hut er is. Het eerste deel van de hut maakt ze op haar werkplaats in Bilthoven, ‘prefabben’ noemt ze dat. Daarna wordt de hut weer helemaal uit elkaar gehaald en met een laadwagen naar de plaats van bestemming gebracht. Eenmaal daar aangekomen is Antoinette nog een paar weken bezig om de hut op locatie af te maken.

Doe-het-zelf-tips

In haar net verschenen boek staan veel doe-het-zelf-tips om een boomhut te maken. “Ik heb recepten gemaakt van de basiselementen van een boomhut. Een platform op palen, de wanden, de kozijnen, de balustrade en het dak. Alle benodigdheden staan erbij en er staat stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n element in elkaar zet. Zo kunnen mensen zelf ook aan de slag met het maken van een boomhut.”

Het boek gaat ook over je dromen najagen. “Het boek is tweedelig en gaat ook over mijn persoonlijke verhaal waarom ik het roer heb omgegooid dertien jaar geleden. Het begon allemaal bij de eerste boomhut die ik voor mijn zoons maakte in de tuin. Dat was het leukste wat ik tijdens mijn hele werkjaar had gedaan. Daarom ben ik gaan uitzoeken of het mogelijk was om hier mijn beroep van te maken. Ik hoop hiermee ook anderen te inspireren om hun hart te volgen.”

Fantasie de vrije loop laten

Vandaag is de boekpresentatie van Bouw de boomhut van je dromen in de Bilthovense Boekhandel. Met het boek hoopt ze anderen te inspireren om zelf ook boomhutten te gaan bouwen. “Ik gun het iedereen om creatief in de buitenlucht bezig te zijn. Dat doet een mens erg goed. Daarnaast zitten kinderen tegenwoordig vaker binnen. Het zou toch mooi zijn als ze hierdoor vaker naar buiten gaan om te ravotten in een boomhut en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.”