Radio Rijnmond

Van dromen naar doen: Antoinette gooide het roer om en is nu professioneel boomhutbouwer

Luister hierboven naar een interview met Antoinette Blok die een boomhut bouwt in Rotterdam-Kralingen

Antoinette Blok (53) is professioneel boomhutbouwer. Dat is ze niet altijd geweest, maar op haar veertigste keerde ze het zakenleven de rug toe en volgde haar droom. Nu verschijnt haar boek Bouw de boomhut van je dromen, een praktijkboek voor het bouwen van een boomhut én het volgen van je dromen.

In een tuin in Rotterdam-Kralingen bouwt Antoinette Blok aan een nieuwe boomhut. Enthousiast vertelt de professioneel boomhutbouwer over de hut rondom een notenboom. Als de hut klaar is kun je langs een soort brandweerpaal naar beneden zeilen. Door een stuk plexiglas in de vloer heb je zicht op een wat kleiner huisje beneden. Meer dan 130 boomhutten heeft Antoinette al ontworpen en iedere boomhut is anders. Wie een boomhut laat bouwen door Antoinette Blok, krijgt er een die gemaakt is met respect voor de boom. Een hut gemaakt van sloophout en andere gebruikte, liefst natuurlijke materialen die ze bouwt op locatie. Van haar werk geniet ze nog iedere dag.
Boomhut aan de ‘s-Gravenweg in Rotterdam

Geen hobbyende huisvrouw
Eigenlijk wilde Antoinette na de middelbare school architect worden, maar ze ging economie studeren in Rotterdam. Na een carrière van 15 jaar in sales en recruitment gooide ze het roer om: “Ik dacht, waar gaat mijn hart sneller van kloppen en dat was toch het timmeren van een hut voor mijn eigen kinderen.” Van het een kwam het ander, er volgden opdrachten om andere boomhutten te bouwen en ze besloot om de kneepjes van het vak te leren bij Pete Nelson, dé boomhutbouwer van Amerika. Ze wilde het vak echt leren en “geen hobbyende huisvrouw” zijn.

Je hart volgen is altijd goed
In haar eerste boek vertelt Antoinette wat er op haar pad is gekomen. Ze hoopt dat het ook anderen inspireert om hun hart te volgen, al gaat dat soms met kleine stapjes. Het boek Bouw de boomhut van je dromen is ook een praktisch boek voor iedereen die nieuwsgierig is: het inspireert om lekker buiten bezig te zijn en er staan “recepten” in met alle ingrediënten die nodig zijn om zelf een boomhut te bouwen; van platform tot balustrade, van wandjes tot dak. “Als je alles goed leest dan kun je daarna écht zelf aan de slag, daar ben ik van overtuigd. “

De beste boomsoort
Je kunt niet zomaar in iedere boom een hut bouwen, hij moet dik genoeg zijn en het liefst niet te snel groeien. “Ga dus niet in een berk bouwen, die is te zacht en te broos of in een populier.” De beste bomen voor een boomhut zijn volgens Antoinette de acacia, de eik en de tamme kastanje.

Op hoogte is het echt anders.

Antoinette geniet nog iedere dag van haar werk als boomhutbouwer. Dan ontwerpt ze bijvoorbeeld een chillnet voor de boomhut, een soort trampoline: “Je kunt er niet op springen, maar je kunt er in liggen en dat is echt een heel lekker gevoel.” Op hoogte zijn is volgens Antoinette ook echt anders, een sensatie: “Je komt eekhoorntjes tegen of een roodborstje, dat is echt te gek.”

Voor het zware werk op de eerste dag, het zetten van palen, vraagt Antoinette altijd hulp. Maar voor de rest doet ze alles in haar eentje. En dat is nóg een voordeel van haar werk, behalve dat ze altijd buiten is, hoeft ze nooit meer naar de sportschool.
Wist je dat Antoinette een masterclass boomhut bouwen geeft in Rotterdam?
Samen met tweedehands bouwmarkt Buurman in Rotterdam-West geeft Antoinette blok de masterclass boomhut bouwen. Die van dit najaar is al vol, maar in het voorjaar is er een nieuwe masterclass.

Dit is een verhaal uit Chris Natuurlijk, het groenste programma van Radio Rijnmond.

Bron:
Radio Rijnmond
Datum:
10.2022