LINDA

Lees hier het hele artikel: Ik breng de fantasie van ouder en kind samen

BOOMHUTBOUWER ANTOINETTE: ‘IK BRENG DE FANTASIE VAN OUDER EN KIND SAMEN’

Het is de droom van bijna ieder kind: een échte boomhut. Als boomhuttenbouwer maakt Antoinette deze dromen waar. ‘Vooral het takelemmertje en de touwbrug zijn erg populair.’

BOOMHUTTENBOUWER
Antoinette Blok (52) bouwt inmiddels alweer twaalf jaar boomhutten, maar studeerde ooit bedrijfseconomie aan de Erasmus. Ze ging werken en voor ze het wist was ze vijftien jaar verder. Toen de negendertigjarige Blok in aanmerking kwam voor een nieuwe functie begon er toch iets te dagen. “Ik ging bij mezelf na waar ik nou echt gelukkig van werd. Al snel kwam ik erachter dat dat boomhutten bouwen was.”

Nog geen jaar later – en met nog maar één boomhut op haar naam – zegde Blok haar baan op. “Ik volgde een workshop bij Pete Nelson, bekend van Treehouse Masters op Discovery Channel, en zette een eigen bedrijf op.” Met succes; Blok heeft ondertussen al honderdtien boomhutten op haar naam.

De kennis die Blok heeft opgedaan tijdens de workshop en in het bedrijfsleven past ze nu toe in haar eigen bedrijf. “Net als in het bedrijfsleven moet ik ook hier alle partijen – zowel de ouders als de kinderen – tevreden houden. Daarom neem ik vaak, voordat ik begin met schetsen, fotomappen mee van eerder gemaakt werk. Hierdoor kan ik meteen de reacties van de ouders en kinderen zien. Aan de hand van hun ‘glundering’ maak ik een ontwerp waarin ik de fantasie van ouder en kind samenbreng.”

TOUWBRUG
Als we Antoinette vragen waar kinderen doorgaans een glimlach van op de mond krijgen, hoeft ze niet lang na te denken. “Een boomhut bestaande uit twee delen verbonden met touwbrug is een klassieker. Al hoor ik ze ook vaak over vluchtpalen, klimmuren, takelemmertjes en uitkijktorens.”

Ouders vinden vaak de stijl van de hut belangrijk. “Mijn stijl is romantisch, ik bouw échte boomhutten. Zelfs wanneer de ouders een heel modern huis hebben vinden ouders die stijl leuk. Waarschijnlijk omdat ze het doet denken aan hun eigen jeugd.”

CORONA
Normaal gesproken barst de business van Blok los na de wintersport, maar dat liep dit jaar een beetje anders. “Mensen zijn daarna vaak de winter zat en gaan nadenken hoe ze hun tuin kunnen opfleuren. Maar dit jaar kwamen mensen terug met corona, of in ieder geval met de angst dat ze corona hadden opgelopen. Het laatste waar je dan aan denkt is een boomhut laten bouwen, waarbij een vreemde – ik – drie weken lang in en uit ga om die hut in elkaar te zetten. Daarnaast zijn veel van mijn klanten ondernemers, die het aanschaffen van een luxe product – de boomhutten kosten tussen de 7.000 en 27.000 euro – liever even uitstelden.”

Gelukkig praat Blok in de verleden tijd, want inmiddels loopt haar boomhutbusiness weer als een trein. “Mensen durven het weer aan om op anderhalve meter met mij af te spreken en hebben juist omdat ze thuisblijven iets extra’s over om de tuin op te fleuren. Op het moment ben ik met zes ontwerpen bezig. Dat betekent voor mij een half jaar werk.”

Bron:
Linda magazine
Datum:
05.2020