Drieklomp magazine

CREEREN IN DE NATUUR
De geur van verschillende houtsoorten, het knisperen van de bladeren onder je voeten, de zintuigelijke ervaring van de seizoenen: Antoinette Blok wordt er blij van. Al ruim tien jaar maakt zij boomhutten, op de meest uiteenlopende plekken, maar altijd in de natuur. “Met name het bouwen op een mooie hoogte, doet wat met me.

Antoinette Blok is een buitenmens tot in elke vezel van haar zijn. “Daarom bouw ik op locatie en niet in een werkplaats,” zegt zij. “De natuur geeft mij een immens gevoel van vrijheid. Als ik aan het einde van een lange dag bouwen in de spiegel kijk, verwacht ik vaak een vermoeid gezicht te zien, maar het tegendeel is waar. De natuur geeft mij een enorme energieboost.”

In 2008 maakte zij een keuze met haar hart: zij nam afscheid van het bedrijfsleven en ging boomhutten maken. “Ik wilde iets gaan doen waar mijn hart sneller van ging kloppen, iets waar ik mijn ziel en zaligheid in kon leggen. Ik kwam erachter dat ik dát gevoel had ervaren bij het bouwen van een boomhut voor mijn kinderen, een paar jaar eerder.” Inmiddels heeft Antoinette al meer dan 100 boomhutten gemaakt.

“Nummer 100 bouwde ik op Ibiza, dat was een bijzonder moment.”

GEBRUIKT HOUT
Antoinette werkt het liefst met gebruikt hout. “Omdat het leeft en een verhaal heeft. Een boomhut gemaakt van sloophout ziet er bij de oplevering al meteen doorleefd uit, alsof de hut er al jaren staat. Bovendien kun je verschillende soorten sloophout ook heel goed met elkaar combineren. Dat mixen & matchen van sloophout kenmerkt mijn boomhutten. En in de beginjaren was mijn werkwijze ook wel heel handig. Als ik een stuk hout niet helemaal strak had gezaagd, ging er gewoon een latje overheen.”

‘Het in de natuur creëren is voor mij een verworvenheid van onschatbare waarde geworden’

Hoe Antoinette te werk gaat? “Het bouwen van een boomhut begint al ruim voor de werkelijke bouw. Eerst is er het ontwerp, gebaseerd op de wensen van de kinderen en passend bij de omgeving van het huis én binnen het budget van de ouders. Als dat is goedgekeurd, kan het feest beginnen. Bijna alles vindt plaats op locatie. Eerst creëer ik het platform, dat is de perfecte ‘werktafel’ voor de wandjes. Daarna maak ik het dak, waar de boom vaak nog doorheen loopt. Vervolgens is de balustrade aan de beurt. De spijlen maak ik vaak van oude latjes van een schapenhek of losse takken. Die worden met uiterste precisie schots en scheef geplaatst. Perfecte imperfectie is mijn motto! En dan nog de afwerking, de kleine details, die maken het verschil.”

Ze vertelt dat zij het liefst ín het bos een hut bouwt, tussen de loofbomen met lichtgroene bladeren. De tamme kastanje is een houtsoort waar ze graag mee werkt, en de geur van ceder vindt zij meer dan verrukkelijk. Hoe belangrijk is de omgeving voor haar ontwerpen? “Die is zeer bepalend,” antwoordt Antoinette. “Ik vind het heel leuk om de juiste plek te vinden en daar dan optimaal gebruik van te maken. Geen tak gaat er onnodig af, ik bouw er nog liever omheen. Het klinkt misschien zweverig, maar als ik bij een klant kom waar er meerdere opties voor de boomhut zijn, kan ik gewoon voelen waar hij moet komen. Bij de oplevering hoor ik vaak dat het lijkt of de hut er altijd al heeft gestaan.”

‘Zo hoog, tussen het geruis van de bladeren, dicht bij de vogels en eekhoorns, beleef ik de omgeving anders’

BIJZONDERE PLEKKEN
Een specifieke plek noemen die indruk op haar heeft gemaakt, is lastig voor Antoinette. “Ik kom op zoveel bijzondere plekken, een keuze maken is moeilijk. Maar met name het bouwen op een mooie hoogte, doet wat met me. Zo hoog, tussen het geruis van de bladeren, dicht bij de vogels en eekhoorns, beleef ik de omgeving anders. En als ik dan ook nog uitkijk over een veld en een overweldigende schoonheid mag aanschouwen: wow! Op die momenten zou ik de tijd wel stil willen zetten.”

Een mooie ervaring had zij in een grote bostuin in het oosten van het land, waar zich vroeger een dag-sanatorium bevond. “Daar heb ik een nacht in de bedstee van mijn eigen boomhut mogen slapen, terwijl mijn bouwmaatje – ik werk veel alleen, maar krijg zo nu en dan ook hulp van anderen – in een hangmat op 20 meter hoogte tussen de toppen van oude beuken hing. Een waanzinnig en onvergetelijk moment.”

Antoinette is door het bouwen van boomhutten een gezonder en gelukkiger mens geworden, zegt ze. Het heeft haar creativiteit gestimuleerd en rustiger gemaakt. “Een dag bouwen is voor mij een vorm van meditatie.” Binnen werken, dus op een kantoor, kan zij zich niet meer voorstellen. “Dat zal niet meer gebeuren. Het in de natuur creëren is voor mij een verworvenheid van onschatbare waarde geworden.”

Tekst | Margrit Verhoef Fotografie | Gerald van Drie, Antoinette Blok

Bron:
Drieklomp magazine
Datum:
01.2019