De Telegraaf

boomhut met 2 verdiepingen

„In de twaalf jaar dat ik dit doe, heb ik al 110 boomhutten gebouwd. Boomhutten bouwen maakt me blij en gelukkig, het geeft een magisch gevoel als ik in de takken hang. De hut die ik bouw is iedere keer anders. Het is heel afhankelijk van de plek, wens en budget. Die drie elementen leg je bij elkaar, je maakt foto’s en vervolgens komt er een ontwerp uit. Iedereen moet zich erin herkennen, de kinderen, ouders en de ontwerpers. Wat ik maak, is altijd van sloophout en keer op keer maatwerk. Ik moet me telkens aanpassen aan de boom waarmee ik werk. Ik werk liever uren extra om het wandje om de tak heen te bouwen, dan dat ik een tak afzaag.

Ik werk graag met sloophout omdat het er doorleefd uitziet. Een nieuwe boomhut kan er daarom uitzien alsof het er al jaren staat. Bovendien is het duurzaam en stimuleert het de creativiteit. Het is hout met een verhaal. Helaas is het steeds moeilijker om eraan te komen want er wordt steeds minder gesloopt.

Mijn eerste boomhut bouwde ik voor mijn kinderen in onze achtertuin. Het was zo gaaf om te doen en ik ben er bijna een jaar mee bezig geweest. Ik werkte in die tijd al vijftien jaar in het bedrijfsleven en was klaar voor een volgende uitdaging.

Ik heb uiteindelijk mijn baan opgezegd en ben in de Amerikaanse stad Seattle in de leer gegaan bij Pete Nelson van Treehouse masters, een reality-televisieserie over boomhutten. Hij heeft mij veel geleerd over het gebruik van pinnen die dienen als kunstmatige tak. Het is de enige manier om iets in de boom aan te brengen met respect voor de boom zelf, omdat je maar een klein deel van de sapstroom doorbreekt.

Kinderen zitten vol creativiteit en fantasie. Als hun ouders bij Boomhutbouwen.nl komen met de vraag een boomhut voor hen te bouwen, maken we eerst een moodboard. Het is belangrijk dat we hun droom realiseren. Als een meisje van twaalf bijvoorbeeld het liefst wil chillen met haar vrienden dan maak ik een zithoek in de hut. Een keer heb ik zelfs een chill-net gemaakt, zoals je die in Bali ziet. Daarin zweef je 2,5 meter boven de grond.

Ik krijg regelmatig bijzondere verzoeken. Zo wilde iemand ooit een 40 meter lange kabelbaan voor over een vijver. Maar hoe moest de trolley weer terugkomen? Het was een heel gepuzzel maar ik heb het uiteindelijk voor elkaar gekregen.

Een lift bouwen in een van mijn boomhutten staat nog op mijn wensenlijstje. Het ontwerp is er al. Het moet een heel simpele lift worden waarbij kinderen op een rekstok gaan zitten. Boven maak je dan van die hijskettingen zoals je bij fietsenmakers ziet. Daar kan je zo’n 150 kilo aanhangen. Het belangrijkste is dat een boomhut stoer en authentiek blijft. Natuurlijk is veiligheid belangrijk en hij moet het lang meegaan, maar het mag ook een beetje ruig zijn. Ik kan soms verdrietig worden van een tuin met veel bomen en een plastic speeltoestel in het midden.”

Bron:
De Telegraaf
Datum:
04.2010