BUITEN gewoon mgzn

Wat begon met een boomhut voor haar eigen kinderen groeide uit tot een professioneel bedrijf. Tegenwoordig maakt Antoinette Blok boomhutten in alle soorten en maten: van een heuse jachthut tot een chillhut voor pubers.

De eerste tien jaar bouwde ze haar boomhutten helemaal alleen. Antoinette: “Op de eerste dag na. Op zaterdag hielp een timmerman mij met de palen, daarna deed ik de afbouw zelf. Een plank omhoog tillen, kan ik makkelijk zelf. Verder prefabriceer ik veel in mijn werkplaats.” Sinds een jaar of vijf heeft Antoinette hulp. “Ik bouw drie dagen in de week, daarnaast ben ik druk met offertes maken en mijn administratie. Het bouwen werd fysiek zwaarder. Sinds ik hulp heb, heb ik na een dag bouwen zelfs nog energie over. Dat was vroeger wel anders.”

IN ELKE BOOMHUT ZIT VEEL LIEFDE

De hutten van Antoinette dragen allemaal haar unieke handtekening. “Alles is op maat, niets is standaard. In elke boomhut die ik maak, zit heel veel liefde.” Er zijn een paar dingen waar ze niet van afwijkt: “Ik bouw altijd met sloophout en gebruik verschillende soorten hout. Het is echt mix and match bij mij. Verder gebruik ik veel natuurlijke materialen en ik hou niet van te strak.” Om unieke natuurlijke elementen aan haar hutten toe te voegen, heeft ze zo haar adresjes. “Denk aan een mooie versteende tak of een origineel kozijn of oude deur. Niets is mij te gek. Wel blijf ik altijd dicht bij het kind; het moet niet te gelikt zijn en natuurlijk stevig en veilig.” Ze legt uit dat de basis van de hut zo staat, maar dat dan het echte werk begint. “Details maken de hut. Een brievenbus of een keukentje zijn bij mij echt kunstwerkjes.” WAANZINNIGE BOOMHUT Voor wie denkt dat je voor een boomhut een megagrote tuin nodig hebt, heeft het mis. “Ik heb ook al een aantal keren in een kleine tuin een boomhut gebouwd. Het daagt je uit om extra creatief te zijn ” Ze vertelt dat ze ooit in een Utrechtse volkswijk een waanzinnige boomhut heeft gebouwd. “Een mevrouw wilde graag voor haar nichtje en buurmeisje een boomhut in de tuin. Ze had haar spaarpot omgekeerd om het te kunnen bekostigen. Ik vond dat zo lief dat ik met materiaal dat ik over had van andere opdrachten een hut heb gemaakt die we boven op haar pergola hebben geplaatst.”

“De laatste tijd worden de boomhutten groter en groter, maar groot oof klein maakt voor mij niet uit”

Eerlijk is eerlijk: haar meeste klanten wonen ruim en vaak landelijk. “De laatste tijd worden de boomhutten groter en groter, maar groot of klein maakt voor mij niet uit: ik doe het om mensen blij te maken.”

VAN EN VOOR IEDEREEN

Een boomhut is van en voor iedereen. Antoinette betrekt tijdens het ontwerpproces kinderen bewust erbij. “Vaak bepalen ouders, aan mij de taak om het uit de kinderen te krijgen. Kinderen zijn vaak heel creatief.” Als de boomhut eenmaal staat, geniet niet zelden de hele buurt ervan. Op dit moment bouwt ze een gigantische boomhut, die een grootvader laat maken voor zijn kleinkinderen. “Dit wordt echt fabelachtig: een boomhut tussen de palmbomen. Die opa kan zijn geluk niet op. Als mensen zo enthousiast zijn, doe ik altijd heel veel extra’s.”

“Vrijheid is een van de redenen waarom ik boomhutten ben gaan bouwen”

BOOMHUT BOVEN HET WATER

Of ze nog dromen heeft? “Ik zou graag een boomhut boven het water bouwen. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik hoop ooit ergens een stukje land te bemachtigen waar ik mijn eigen boomhut bouw, die nooit echt af is. ’s Zomers wil ik daar dan wonen. Vrijheid is voor mij een van de redenen dat ik boomhutten ben gaan bouwen. Zo wonen, is toch de ultieme vrijheid?”

ZELF EEN BOOMHUT BOUWEN

September dit jaar komt Antoinette’s boek Bouw de boomhut van je dromen uit. Daarnaast geeft ze masterclasses, waarbij ze cursisten de basisrecepten voor een boomhut geeft. Wat heb je nodig, welke stappen moet je volgen en welke maten zijn handig? Tijdens een masterclass bouw je met z’n tienen in drie dagen tijd een boomhut.

Meer informatie: boomhutbouwen.nl

Bron:
BUITENgewoon magazine
Datum:
09.2022