AD Utrecht

Droombaan: boomhutten bouwen

Antoinette Blok werd geboren in Wassenaar, studeerde bedrijfseconomie en werkte bij een financieel bedrijf. Maar ze doet nu wat ze echt wil: boomhutten bouwen. Hier is het begonnen”, zegt boomhutexpert Antoinette Blok (52). Achter in haar tuin,gezeten op een luie bank in een zelfgebouwd sfeervol tuinhuis met een houtkachel en fauteuils, vertelt ze haar verhaal. Na jaren werkzaam te zijn geweest als accountmanager bij consultancybedrijf Capgemini hakte ze in 2005 de knoop door. Ze ging haar droom achterna.

“Ik woonde net een paar maanden alleen met mijn twee kinderen in Bilthoven. Achter in de tuin stonden vier bomen. Mijn moeder zei: ‘Wil je geen leuk speelhuisje voor je kinderen?’ Ik zei: ‘Nee mam. Ik ga een boomhut bouwen’. Het kwam uit het diepste van mezelf, alsof het me werd ingegeven.”

Ze deed er een jaar over, maar in 2006 stond-ie er. .,Een jaar later nam ik ontslag bij Capgemini. Inmiddels heb ik no boomhutten gebouwd. Gemiddeld zo’n tien tot twaalf per jaar. Mijn boornhutten staan in heel Nederland: van Rotterdam, Vught, Rijss e n – Holten, Bussum, Oosterbeek en Baarn tot Bilthoven. Het maakt me gelukkig. Ik kan er mijn creativiteit e n energie in kwijt. Ook is het meditatief. Een boomhut bouwen is goed voor lichaam en geest.”

Antoinette is geboren en getogen in Wassenaar. Na de middelbare school studeerde ze bedrijfseconomie. Voor haar bouwsels gebruikt Antoinette sloophout. mie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,, Van huis uit werd ik gepusht voor mezelf te zorgen en financieel onafhankelijk te zijn. Misschien had ik wel architectuur willen studeren. Maar dat viel niet in goede aarde. Bedrijfseconomie is een prachtige opleiding en ik heb jaren met veel plezier als accountmanager gewerkt, maar ik ben een doener.

,,Ik kwam op het punt dat ik me afvroeg: moet ik nu weer vier jaar sales en recruitment gaan doen voor een bedrijf? Wat wil ik nou zelf, waar word ik blij van?

De keuze om boomhutten te gaan bouwen was even simpel als leuk. Ik straal nog steeds als ik een hut bouw. “In Nederland heb je vrijwel geen boonlhu tbouwers, wel in Engeland, Frankrijk en de VS. In 2007 ben ik naar Seattle gegaan voor een workshop van de Amerikaanse boomhutbouwer Pete Nelson. Hij heeft op Discovery Channel het programma Treehouse Masters. Hij is dé grote boomhutbouwer van de VS. In die week heb ik veel geleerd. Ik heb een van de boomhutten gebouwd op zijn terrein die hij nu gebruikt als bed and breakfast. “Tijdens een lustrum van de school van mijn kinderen, de Van Dijckschool in Bilthoven, was er een veiling voor het goede doel. Ik besloot een boomhut te veilen. Voor mij was het een soort marktonderzoek om erachter te komen of er vraag is naar boomhutten. Mijn boomhut bleek de klapper van de avond. E r werd tegen elkaar opgeboden en hij werd voor 7500 euro verkocht. Degene die was afgehaakt, kocht mijn tweede hut voor 10.000 euro.

Fotoboeken
“Als mensen mij mailen af bellen voor een afspraak, neem ik altijd mijn fotoboeken mee. Per jaar maak ik een overzicht. Ik heb elf boeken liggen. Ik zie de ouders en kinderen door de boeken bladeren. Aan hun reacties zie ik wat ze willen. Te gek hoor: een kabelbaan, een touwladder of een brievenbus, zeggen ze dan. “Ik kijk ook naar het kind: is het een rouwdouwer, dan moet er geen glas in het raam maar plexiglas. Wordt het een grote of een kleine hut? Ik sta open voor alles. Dan lopen we door de tuin naar de plek waar de boo1nhut moet komen. Het liefst met bomen, maar dat hoeft niet. Ik breng het allemaal bij elkaar: de locatie, de wensen van de kinderen en de ouders, de stijl en het budget. ,,Ik bouw met respect voor een boom. Van Nelson heb ik geleerd wat de beste manier is o m balken in een boom te bevestigen. Door een speciale pin aan te brengen in de boom, de zogeheten Treehouse Attachment Bold, kan er een draagbalk op rusten. De sapstroom wordt dan nauwelijks verstoord en de boom blijft meebewegen met de wind. Ik gebruik sloophout. Dat is hout met een verhaal. Ook gebruik ik takken, zodat het een echte boomhut wordt. “Na het maken van een ontwerp bouw ik in tussen acht en twintig dagen de boomhut. Mensen hebben soms halve bossen als tuin. Ik sta in grote tuinen, maar niet altijd. Van het zagen en tin1meren in de natuur word ik rustig. Ik neurie de hele dag. Sinds ik samen met een medewerker bouw, lachen we vooral. “Ik kan variëren in stijl. Een lieve boomhut heeft luikjes met hartjes, een keukentje, een winkeltje en een puntdak. Dat is een echte meisjeshut. Een jongenshut is stoer. Met een klimnet, een vluchtpaal, een kabelbaan, een touwbrug en een uitkijktoren. Sommige hutten staan op palen, andere hangen hoog in een boom.” Haar pronkstukken staan in Rijssen en in Rotterdam . .,In Rijssen heb ik een boomhut gebouwd die hoog in de bomen rust. Met een toegangstrap van cortenstaal met brede treden. Er is een touwbrug, een kabelbaan van 40 meter en een tweede platform. De hut is geïnspireerd op Villa Kakelbont, het huis van Pippi Langkous.”

Dankbaar
Ook in Rotterdam hangt een boomhut op meer dan 3 meter hoog in de bomen . .,Het is een hut met twee verdiepingen, met een touwbrug en een kabelbaan. De ouders en de kinderen waren zo dankbaar. Dat is erg leuk.” Voor ouders speelt mee dat ze willen dat hun kind minder achter de spelcomputer zit, zegt Blok . .,Naar buiten in de natuur.” Aan haar hutten hangt wel een prijskaartje: de minimumprijs is 7.000 euro, ze bouwt er veel voor 15.000 euro. Het maximum is 25.000 euro. ,,Acht jaar geleden heb ik een boomhut met een uitkijktoren gebouwd voor twee kinderen in Noordwijk. Op verzoek van de kinderen heb ik dit voorjaar van de boomhut een zonneterras gemaakt voor hun moeder. Het was een cadeau voor haar verjaardag.”

Bron:
AD Utrecht
Datum:
06.2020