AD Utrecht

HOE IS HET NU MET… Antoinette Blok

Wie door de Bilthovense Antoinette Blok (54) een boomhut voor zijn of haar (klein)kinderen wil laten bouwen, moet even geduld hebben. De boomhuttenbouwer is al het hele jaar volgeboekt. Een boomhut bij opa en oma.

Of het nou om een touwbrug gaat, een kabelbaan of een ‘chillnet’: Antoinette draait haar handen er niet voor om. Haar twee rechterhanden wel te verstaan. De Bilthovense boornhuttenbouwer maakte haar eerste boomhut in eigen tuin voor haar twee kinderen. Ze had de smaak meteen te pakken en nam in 2008 ontslag bij consultancybedrijf Capgemini waar ze destijds werkte. Inmiddels staan de imposante boomhutten van Antoinette door het hele land. Samen met haar team maakt ze.de hutten op aanvraag bij en voor gezinnen. Altijd gemaakt van sloophout en andere gebruikte en natuurlijke materialen. “Ik maak ze voor de kinderen, maar volwassenen met de fantasie van een kind vinden ze ook erg leuk. Ik zorg er altijd voor dat volwassen er ook in kunnen staan of zitten. De laatste tijd zijn er steeds meer opa’s en oma’s die een boomhut willen laten maken voor hun kleinkinderen. Dat is echt een trend aan het worden.” Ook valt het Antoinette op dat ouders die een huis laten bouwen op het idee komen een boomhut te laten maken in de tuin. Ik had laatst nog een klus bij een groot pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Vaak is de boomhut eerder af dan het huis. Ik snap goed dat dit ideaal is voor ouders. De kinderen kunnen zo het huis uit en lekker buiten spelen.”

Fotoboeken

Als Antoinette bij een klant komt, neemt ze altijd haar fotoboeken mee zodat mensen inspiratie kunnen opdoen. Een klus moet voor mezelf wel uitdagend zijn. Ik maak nog zelden een eenvoudige boomhut. Soms vragen mensen daar in eerste instantie wel naar, maar dat is vaak omdat ze niet weten wat er allemaal mogelijk is. En er is veel mogelijk. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iets niet mag of kon.”De handigheid zat er al vroeg in bij de huttenbouwer. Op mijn 12de timmerde ik een eigen discobar in elkaar waarmee ik drive-ins deed in Wassenaar. lk was toen ook al bezig met ontwerpen.” Andere handige Harry’s die wel wat zien in het ontwerpen en bouwen van een eigen boomhut kunnen een masterclass volgen bij Antoinette.

Gewoon je koppie erbij en met hart en ziel aan het werk’

In slechts drie dagen leert ze deelnemers hoe zij een hut kunnen ontwerpen, tekenen en bouwen. Ja ook mensen zonder kluservaring zijn welkom. Vooral niet bang zijn wat je doet. Ik heb een aantal recepten voor het ontwerpen en bouwen die voor de meeste mensen heel begrijpelijk zijn. Na deze drie dagen staat er ook daadwerkelijk een boomhut.” Het type deelnemer loopt zeer uiteen: Er zijn mensen die met hout aan de slag willen, maar niet zo goed weten wat. Maar ook mensen die een eigen boomhuis· willen bouwen.” Antoinette heeft verschillende hutten waar ze trots op is. Een van de pareltjes staat in Bilthoven. “Ik kwam bij een gezin dat net verhuisd was. Achter het huis lag een verlaten hockeyveldje. Er stond zelfs geen boom. lk had een leuke klik met het gezin en kreeg de vrije hand om er iets heel tofs van te maken. Met mooie boomstammen met de bast er nog op hebben we twee hutten gemaakt. We hebben een zandstrand laten storten en het geheel laten aankleden door een hovenier. Het resultaat is geweldig. Gelukkig lukte het allemaal binnen het budget en planning.” Los van het ontwerp deed Antoinette en haar team ongeveer een maand over de bouw.

“Hoewel ik al veel boomhutten heb gemaakt! is een eerste dag toch altijd een beetje spannend.”

“Het blijft een intens proces. Maar het is gezonde spanning hoor. Gewoon je koppie erbij houden en dan met hart en ziel aan het werk.”

In september komt het eerste boek van Antoinette uit: Bouw de BOOMHUT van je DROMEN.