
Lees hier het artikel en bekijk de uitzending!
Boomhutten bouwen, dat klinkt misschien als iets wat je als kind deed terwijl je buiten speelde, maar Antoinette Blok (53) uit Bilthoven denkt daar anders over. Dertien jaar geleden gooide ze het roer om en stopte ze met haar baan in het bedrijfsleven en werd fulltime boomhuttenbouwer. Nu ruim 130 boomhutten verder en jaren van zagen, meten, boren en timmeren komt tijdens de Kinderboekenweek haar eerste boek Bouw de boomhut van je dromen uit. De houtsnippers vliegen door de lucht op de werkplaats van Antoinette Blok. In een kleine schuur op het erf van een boer komen haar zelfontworpen boomhutten tot leven. “Ik zet even mijn gehoorbeschermers op hoor, ik wil niet dat ik straks doof ben en mank loop. Dit werk wil ik nog jaren doen”, zegt ze lachend als ze de zaagmachine aanzet.
“Hier komt straks de trap naast een dikke notenboom, hieronder bouwen we een slaapkamer met stapelbedden en vanaf het bed kun je via de ramen de tuin in kijken.” Vol enthousiasme vertelt Antoinette over haar werk. Het ontwerp van de hut zit in haar hoofd geprint. “Zo’n boomhut als deze, met een hangende slaapkamer eronder, heb ik nog nooit gemaakt. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Geen boomhut is hetzelfde. Na dertien jaar gaat mijn hart hier nog steeds sneller van kloppen.” Haar boomhutten vallen goed in de smaak. “Ik heb nu ruim 130 boomhutten gemaakt in de afgelopen jaren en ik ben voor volgend jaar al helemaal volgeboekt. De hutten die ik maak worden tegenwoordig steeds groter, dus ik ben er ook langer mee bezig. Daardoor kan ik er minder per jaar maken, maar ik vind het juist wel leuk. Grotere hutten zijn toch weer een nieuwe uitdaging.”
Met een grote boomhut is ze zo’n tien weken bezig, dus mensen moeten even geduld hebben voordat de hut er is. Het eerste deel van de hut maakt ze op haar werkplaats in Bilthoven, ‘prefabben’ noemt ze dat. Daarna wordt de hut weer helemaal uit elkaar gehaald en met een laadwagen naar de plaats van bestemming gebracht. Eenmaal daar aangekomen is Antoinette nog een paar weken bezig om de hut op locatie af te maken.
In haar net verschenen boek staan veel doe-het-zelf-tips om een boomhut te maken. “Ik heb recepten gemaakt van de basiselementen van een boomhut. Een platform op palen, de wanden, de kozijnen, de balustrade en het dak. Alle benodigdheden staan erbij en er staat stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n element in elkaar zet. Zo kunnen mensen zelf ook aan de slag met het maken van een boomhut.”
Het boek gaat ook over je dromen najagen. “Het boek is tweedelig en gaat ook over mijn persoonlijke verhaal waarom ik het roer heb omgegooid dertien jaar geleden. Het begon allemaal bij de eerste boomhut die ik voor mijn zoons maakte in de tuin. Dat was het leukste wat ik tijdens mijn hele werkjaar had gedaan. Daarom ben ik gaan uitzoeken of het mogelijk was om hier mijn beroep van te maken. Ik hoop hiermee ook anderen te inspireren om hun hart te volgen.”
Vandaag is de boekpresentatie van Bouw de boomhut van je dromen in de Bilthovense Boekhandel. Met het boek hoopt ze anderen te inspireren om zelf ook boomhutten te gaan bouwen. “Ik gun het iedereen om creatief in de buitenlucht bezig te zijn. Dat doet een mens erg goed. Daarnaast zitten kinderen tegenwoordig vaker binnen. Het zou toch mooi zijn als ze hierdoor vaker naar buiten gaan om te ravotten in een boomhut en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.”
Luister hierboven naar een interview met Antoinette Blok die een boomhut bouwt in Rotterdam-Kralingen
Antoinette Blok (53) is professioneel boomhutbouwer. Dat is ze niet altijd geweest, maar op haar veertigste keerde ze het zakenleven de rug toe en volgde haar droom. Nu verschijnt haar boek Bouw de boomhut van je dromen, een praktijkboek voor het bouwen van een boomhut én het volgen van je dromen.
In een tuin in Rotterdam-Kralingen bouwt Antoinette Blok aan een nieuwe boomhut. Enthousiast vertelt de professioneel boomhutbouwer over de hut rondom een notenboom. Als de hut klaar is kun je langs een soort brandweerpaal naar beneden zeilen. Door een stuk plexiglas in de vloer heb je zicht op een wat kleiner huisje beneden. Meer dan 130 boomhutten heeft Antoinette al ontworpen en iedere boomhut is anders. Wie een boomhut laat bouwen door Antoinette Blok, krijgt er een die gemaakt is met respect voor de boom. Een hut gemaakt van sloophout en andere gebruikte, liefst natuurlijke materialen die ze bouwt op locatie. Van haar werk geniet ze nog iedere dag.
Boomhut aan de ‘s-Gravenweg in Rotterdam
Geen hobbyende huisvrouw
Eigenlijk wilde Antoinette na de middelbare school architect worden, maar ze ging economie studeren in Rotterdam. Na een carrière van 15 jaar in sales en recruitment gooide ze het roer om: “Ik dacht, waar gaat mijn hart sneller van kloppen en dat was toch het timmeren van een hut voor mijn eigen kinderen.” Van het een kwam het ander, er volgden opdrachten om andere boomhutten te bouwen en ze besloot om de kneepjes van het vak te leren bij Pete Nelson, dé boomhutbouwer van Amerika. Ze wilde het vak echt leren en “geen hobbyende huisvrouw” zijn.
Je hart volgen is altijd goed
In haar eerste boek vertelt Antoinette wat er op haar pad is gekomen. Ze hoopt dat het ook anderen inspireert om hun hart te volgen, al gaat dat soms met kleine stapjes. Het boek Bouw de boomhut van je dromen is ook een praktisch boek voor iedereen die nieuwsgierig is: het inspireert om lekker buiten bezig te zijn en er staan “recepten” in met alle ingrediënten die nodig zijn om zelf een boomhut te bouwen; van platform tot balustrade, van wandjes tot dak. “Als je alles goed leest dan kun je daarna écht zelf aan de slag, daar ben ik van overtuigd. “
De beste boomsoort
Je kunt niet zomaar in iedere boom een hut bouwen, hij moet dik genoeg zijn en het liefst niet te snel groeien. “Ga dus niet in een berk bouwen, die is te zacht en te broos of in een populier.” De beste bomen voor een boomhut zijn volgens Antoinette de acacia, de eik en de tamme kastanje.
Op hoogte is het echt anders.
Antoinette geniet nog iedere dag van haar werk als boomhutbouwer. Dan ontwerpt ze bijvoorbeeld een chillnet voor de boomhut, een soort trampoline: “Je kunt er niet op springen, maar je kunt er in liggen en dat is echt een heel lekker gevoel.” Op hoogte zijn is volgens Antoinette ook echt anders, een sensatie: “Je komt eekhoorntjes tegen of een roodborstje, dat is echt te gek.”
Voor het zware werk op de eerste dag, het zetten van palen, vraagt Antoinette altijd hulp. Maar voor de rest doet ze alles in haar eentje. En dat is nóg een voordeel van haar werk, behalve dat ze altijd buiten is, hoeft ze nooit meer naar de sportschool.
Wist je dat Antoinette een masterclass boomhut bouwen geeft in Rotterdam?
Samen met tweedehands bouwmarkt Buurman in Rotterdam-West geeft Antoinette blok de masterclass boomhut bouwen. Die van dit najaar is al vol, maar in het voorjaar is er een nieuwe masterclass.
Dit is een verhaal uit Chris Natuurlijk, het groenste programma van Radio Rijnmond.
Wat begon met een boomhut voor haar eigen kinderen groeide uit tot een professioneel bedrijf. Tegenwoordig maakt Antoinette Blok boomhutten in alle soorten en maten: van een heuse jachthut tot een chillhut voor pubers.
De eerste tien jaar bouwde ze haar boomhutten helemaal alleen. Antoinette: “Op de eerste dag na. Op zaterdag hielp een timmerman mij met de palen, daarna deed ik de afbouw zelf. Een plank omhoog tillen, kan ik makkelijk zelf. Verder prefabriceer ik veel in mijn werkplaats.” Sinds een jaar of vijf heeft Antoinette hulp. “Ik bouw drie dagen in de week, daarnaast ben ik druk met offertes maken en mijn administratie. Het bouwen werd fysiek zwaarder. Sinds ik hulp heb, heb ik na een dag bouwen zelfs nog energie over. Dat was vroeger wel anders.”
De hutten van Antoinette dragen allemaal haar unieke handtekening. “Alles is op maat, niets is standaard. In elke boomhut die ik maak, zit heel veel liefde.” Er zijn een paar dingen waar ze niet van afwijkt: “Ik bouw altijd met sloophout en gebruik verschillende soorten hout. Het is echt mix and match bij mij. Verder gebruik ik veel natuurlijke materialen en ik hou niet van te strak.” Om unieke natuurlijke elementen aan haar hutten toe te voegen, heeft ze zo haar adresjes. “Denk aan een mooie versteende tak of een origineel kozijn of oude deur. Niets is mij te gek. Wel blijf ik altijd dicht bij het kind; het moet niet te gelikt zijn en natuurlijk stevig en veilig.” Ze legt uit dat de basis van de hut zo staat, maar dat dan het echte werk begint. “Details maken de hut. Een brievenbus of een keukentje zijn bij mij echt kunstwerkjes.” WAANZINNIGE BOOMHUT Voor wie denkt dat je voor een boomhut een megagrote tuin nodig hebt, heeft het mis. “Ik heb ook al een aantal keren in een kleine tuin een boomhut gebouwd. Het daagt je uit om extra creatief te zijn ” Ze vertelt dat ze ooit in een Utrechtse volkswijk een waanzinnige boomhut heeft gebouwd. “Een mevrouw wilde graag voor haar nichtje en buurmeisje een boomhut in de tuin. Ze had haar spaarpot omgekeerd om het te kunnen bekostigen. Ik vond dat zo lief dat ik met materiaal dat ik over had van andere opdrachten een hut heb gemaakt die we boven op haar pergola hebben geplaatst.”
Eerlijk is eerlijk: haar meeste klanten wonen ruim en vaak landelijk. “De laatste tijd worden de boomhutten groter en groter, maar groot of klein maakt voor mij niet uit: ik doe het om mensen blij te maken.”
Een boomhut is van en voor iedereen. Antoinette betrekt tijdens het ontwerpproces kinderen bewust erbij. “Vaak bepalen ouders, aan mij de taak om het uit de kinderen te krijgen. Kinderen zijn vaak heel creatief.” Als de boomhut eenmaal staat, geniet niet zelden de hele buurt ervan. Op dit moment bouwt ze een gigantische boomhut, die een grootvader laat maken voor zijn kleinkinderen. “Dit wordt echt fabelachtig: een boomhut tussen de palmbomen. Die opa kan zijn geluk niet op. Als mensen zo enthousiast zijn, doe ik altijd heel veel extra’s.”
Of ze nog dromen heeft? “Ik zou graag een boomhut boven het water bouwen. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik hoop ooit ergens een stukje land te bemachtigen waar ik mijn eigen boomhut bouw, die nooit echt af is. ’s Zomers wil ik daar dan wonen. Vrijheid is voor mij een van de redenen dat ik boomhutten ben gaan bouwen. Zo wonen, is toch de ultieme vrijheid?”
September dit jaar komt Antoinette’s boek Bouw de boomhut van je dromen uit. Daarnaast geeft ze masterclasses, waarbij ze cursisten de basisrecepten voor een boomhut geeft. Wat heb je nodig, welke stappen moet je volgen en welke maten zijn handig? Tijdens een masterclass bouw je met z’n tienen in drie dagen tijd een boomhut.
Meer informatie: boomhutbouwen.nl
Wat begon met een boomhut voor haar eigen kinderen, groeide uit tot een nieuwe richting in haar leven. Antoinette Blok bouwt unieke boomhutten die niet alleen voor kinderen leuk zijn, maar voor het hele gezin.
Antoinette Blok was jarenlang succesvol werkzaam in het zakenleven toen ineens, als uit het niets, de wens om boomhutten te bouwen bij haar ontstond. Die wens openbaarde zich voor het eerst in 2005, toen ze met haar moeder in de tuin van haar nieuwe woning in Bilthoven zat. Haar moeder vroeg of ze een speelhuisje voor haar kinderen wilde, maar Antoinette zei spontaan dat ze een boomhut voor haar zoontjes van vier en twee jaar ging bouwen. “Dat kwam van heel diep”, herinnert ze zich. “Dat was heel bijzonder.” De bouw van die eerste boomhut was een uitdaging waar Antoinette een jaar mee bezig was. Nog een jaar later, in 2007, werd het tijd voor een nieuwe functie bij Capgemini, het bedrijf waar ze al jaren verschillende functies bekleed had. “Ze vroegen wat ik het leukst vond om te doen”, vertelt Antoinette. “Zij bedoelden binnen het bedrijf, maar ik dacht: accountmanager of recruitment, dat wil ik niet meer. Ik wil juist iets creatiefs doen.” Dat creatieve, dat werd het bouwen van boomhutten. Om het vak te leren, ging Antoinette in de leer bij ‘boomhutmeester’ Pete Nelson, bekend van het Animal Planetprogramma Treehouse Masters. Met haar aanmelding nam Antoinette een behoorlijk risico, omdat Nelsons website niet veel voorstelde en de bouwcursus in de Verenigde Staten plaatsvond. Het pakte echter goed uit: met 23 andere leerlingen uit zeven verschillende landen ging ze aan de slag op Treehouse Point, Nelsons eigen terrein in de Amerikaanse staat Washington, waar hij boom – hutten bouwt en deze als Bed en Breakfasts uitbaat. “Dat was een fan – tanstische belevenis en een ervaring waarvan ik meer geleerd heb dan ik dacht”, zegt Antoinette. Niet lang na haar terugkeer zegde ze haar baan op en stortte ze zich volledig op het bouwen van boomhutten.
Wanneer Antoinette een boomhut gaat bouwen, begint ze altijd bij het ontwerp, waarbij de plek het uitgangs – punt vormt. “Ieder ontwerp begint met wensen omtrent het gebruik van de boomhut”, legt ze uit. Antoinette betrekt ook de jonge eigenaartjes-inspe van de boomhut bij het ontwerpproces. “Ik vraag kinderen altijd waar ze het liefst mee spelen en wat ze buiten graag doen. Sommigen lezen graag een boekje, terwijl anderen juist energie kwijt willen. Dat heeft invloed op de hut en de details.” Ook vraagt ze de kinderen om een tekening van hun gewenste boomhut te maken, omdat het voor de meeste kinderen op die manier makkelijker is om hun wensen uit te drukken.
“Als ik goed luister, de juiste vragen stel en goed bij de mensen thuis kijk, is het ont – werp vaak meteen raak”, zegt ze. “Ik voel het ontwerp een beetje aan, ik kijk lang naar de gemaakte foto’s en steek veel tijd in dat proces.” Haar boomhutten zijn niet alleen op de kinderen gericht: vaak is er plek voor het hele gezin. “Alle hutten die ik bouw, zijn ook groot genoeg voor volwassenen. Met een beetje fanta – sie en kinderlijke geest kan je je er prima vermaken.” Zo bouwde ze eens een boomhut met twee verdiepin – gen, waarbij de vader van het gezin de bovenverdieping kon gebruiken om conference calls te doen.
Na de ontwerpfase maakt Antoinette een bouwtekening, zodat ze weet hoeveel hout ze nodig heeft. Ze maakt bij het bouwen voornamelijk gebruik van sloophout dat er al een heel leven op heeft zitten. “Ik doe veel aan hergebruik”, legt ze uit. “Dat is milieu – vriendelijker en duurzamer. Bovendien stimuleert het de creativiteit om iets uit niets te maken.” Alleen de onderdelen die veel te lijden hebben, zoals de vloer en het dak, maakt ze van nieuw hout, zodat die langer meegaan. Is het hout eenmaal op locatie, dan begint Antoinette te bouwen. Bij de bouw plaatst ze steunpinnen in de boom. Deze speciaal ontworpen pinnen zijn een soort kunstmatige tak: ze belemmeren de sapstroom van de boom nauwelijks.
“Hoe kleiner de onderbreking, hoe beter. Ik plaats die pinnen altijd met respect voor de boom.” De pinnen ondersteunen de draag – balken en het platform. Vervolgens maakt Antoinette de wandjes, het dak, de balustrade, de details en het klim- en klauterwerk. In haar werkplaats maakt ze alleen details zoals brievenbussen en krijtborden: bouwen doet ze altijd op locatie. “Dat past goed bij de natuur, dan kan je ook in, aan en rondom de boom werken en dingen ter plekke aanpassen, bij – voorbeeld een raampje verplaatsen als daar toch een tak voor blijkt te zitten.” Takken of omringende planten haalt ze bijna nooit weg. “Ik streef ‘perfecte imperfectie’ na: ik ben vrij lang bezig met het creëren van nonchalance; dat spreekt het meest tot de verbeelding van kinderen.”
Inmiddels staan er zo’n honderdtwintig boomhutten van Antoinette verspreid door heel Nederland: van Rijssen tot Rotterdam en van Vught tot Utrecht. Ze vindt het dan ook moeilijk om haar favoriet aan te wijzen. “Mijn favoriete boomhut is heel vaak een recente, omdat ik wil dat iedere hut iets nieuws heeft”, zegt ze. “Ik groei ook in mijn kunnen en mogelijkheden. Ik heb dus heel veel favorieten en dat verandert ook steeds.” Een van haar favorieten is het boom – huttendorp dat ze realiseerde samen met het Barneveldse hoveniersbedrijf De Briellaerd, dat ook haar tuin ont – worpen heeft. “Ik ben groot fan van ze, omdat onze stijlen bij elkaar passen.” Het boomhuttendorp in deze tuin is niet in bomen gebouwd, maar staat op de enorme takken van een twee – honderd jaar oude acacia die gekapt moest worden.
‘Alle hutten die ik bouw, zijn ook groot genoeg voor volwassenen. Met een beetje fantasie kan je je er prima vermaken.’
Masterclass en boek Naast het bouwen van boomhutten werkt Antoinette in samenwerking met openbare werkplaats Buurman in Rotterdam aan een masterclass boomhutten bouwen, waarbij de deelnemers handvatten krijgen voor de bouw van een eigen boomhut, zoals boomkeuze, ontwerp en bouwtekeningen. Daarnaast is er een boek in de maak, waarin Antoinette zowel verhaalt hoe ze het roer omgooide als praktische uitleg over boomhutten geeft. “Het boek inspireert op twee vlakken: je hart volgen en boomhutten bouwen”, vertelt ze. Nieuwsgierig naar Antoinettes werk? Kijk dan eens op haar website: www.boomhutbouwen.nl
Het dorp bestaat onder meer uit een grote en een kleine boomhut, een uitkijktoren, een net om lekker in te hangen en een boomstamtafel met krukjes van boomstronken. Antoinette nam de boomhutten voor haar rekening, terwijl De Briellaerd de beplanting en de zandbak verzorgde. Een andere favoriet staat op een bijzondere locatie: het enkele hectaren grote, bosrijke terrein van een voormalig dagsanatorium. Tussen vier forse beuken bouwde Antoinette een speels gevormde boomhut met een uitkijktoren, bedstee, overdekt terrasje, touwbrug en een kabelbaan van veertig meter.
In de gemiddelde Nederlandse tuin is niet zo veel plaats voor een boomhut. Antoinette komt dan ook vooral op bijzondere plekken en bij mensen die een boomhut kunnen betalen: met een minimumprijs van enkele duizenden euro’s is het wel een luxeproduct. “Maar met genoeg creativiteit kan je in iedere tuin een boomhut kwijt. Ik heb ook wel eens in een Utrechtse volkswijk een boomhut op een pergola gebouwd”, vertelt ze. “Je hebt ook fabrikanten die hutten kant-enklaar aanleveren op palen, maar dat zijn geen echte boomhutten.”
In Nederlandse tuinen staan weinig bomen die groot en stevig genoeg zijn om een flinke boomhut te huisvesten. “Echte boomhuizen zoals in Amerika kun je hier eigenlijk niet bouwen, maar je kunt wel heel leuk om de boom heen bouwen en mooie boomhutten voor kinderen maken. Als het boven de grond verheven is en een beetje zweeft, dát is een boomhut.” Een boomhut kan ook de ruimtebeleving in een tuin ten goede komen. “Een leeg huis lijkt kleiner dan een ingericht huis, en dat is hetzelfde met de tuin. Een boomhut kan je hele tuin groter doen lijken en een boom zichtbaarder maken. Vaak komen bomen tot leven door een boomhut.”
Het bouwen van boomhutten levert niet alleen de klant iets op: Antoinette wordt er naar eigen zeggen een gezonder en gelukkiger mens door. Ook is ze de natuur door haar werk veel meer gaan waarderen. “Creëren in de natuur werkt helend”, legt ze uit. “Wat ik doe, maakt mensen blij, en daarvan word ik op mijn beurt weer ‘Een boomhut kan je hele tuin groter doen lijken en een boom zichtbaarder maken.’ blij. Ik blijf er ook in vorm door, omdat ik heel de dag buiten in beweging ben. Het rek- en strekwerk maakt er een soort yoga van en door het tillen is het een beetje een sportschool.” Alleen bouwen heeft voor haar ook een meditatief karakter. Tegenwoordig heeft ze vaak hulp bij het bouwen, maar die samenwerking loopt lang genoeg dat praten niet nodig is. “Ik heb leren sjouwen, en leren delegeren. Ik ben eigenlijk niet voor zwaar werk gebouwd, dus ik moet oppassen dat ik niet te zwaar til.”
Voor wie zelf een boomhut in de tuin wil bouwen, heeft Antoinette een paar suggesties. Zo zijn berken en fruitbomen niet geschikt voor een boomhut, maar beuken en eiken weer wel. De boom moet hard kernhout hebben, zodat de bevestigingspinnen op hun plaats blijven zitten, en geen snelle groeier zijn, omdat er anders dingen kunnen gaan knellen. Of je een vergunning nodig hebt voor een boomhut, staat in de wet niet duidelijk beschreven. De vraag is namelijk of je een boomhut als bijgebouw of als speeltoestel ziet: voor beide gelden andere regels. “Houd bij het bouwen van een boomhut rekening met de buren en informeer ze vooraf”, raadt Antoinette aan. “Dan krijg je ook geen klachten.”
Wie door de Bilthovense Antoinette Blok (54) een boomhut voor zijn of haar (klein)kinderen wil laten bouwen, moet even geduld hebben. De boomhuttenbouwer is al het hele jaar volgeboekt. Een boomhut bij opa en oma.
Of het nou om een touwbrug gaat, een kabelbaan of een ‘chillnet’: Antoinette draait haar handen er niet voor om. Haar twee rechterhanden wel te verstaan. De Bilthovense boornhuttenbouwer maakte haar eerste boomhut in eigen tuin voor haar twee kinderen. Ze had de smaak meteen te pakken en nam in 2008 ontslag bij consultancybedrijf Capgemini waar ze destijds werkte. Inmiddels staan de imposante boomhutten van Antoinette door het hele land. Samen met haar team maakt ze.de hutten op aanvraag bij en voor gezinnen. Altijd gemaakt van sloophout en andere gebruikte en natuurlijke materialen. “Ik maak ze voor de kinderen, maar volwassenen met de fantasie van een kind vinden ze ook erg leuk. Ik zorg er altijd voor dat volwassen er ook in kunnen staan of zitten. De laatste tijd zijn er steeds meer opa’s en oma’s die een boomhut willen laten maken voor hun kleinkinderen. Dat is echt een trend aan het worden.” Ook valt het Antoinette op dat ouders die een huis laten bouwen op het idee komen een boomhut te laten maken in de tuin. Ik had laatst nog een klus bij een groot pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Vaak is de boomhut eerder af dan het huis. Ik snap goed dat dit ideaal is voor ouders. De kinderen kunnen zo het huis uit en lekker buiten spelen.”
Als Antoinette bij een klant komt, neemt ze altijd haar fotoboeken mee zodat mensen inspiratie kunnen opdoen. Een klus moet voor mezelf wel uitdagend zijn. Ik maak nog zelden een eenvoudige boomhut. Soms vragen mensen daar in eerste instantie wel naar, maar dat is vaak omdat ze niet weten wat er allemaal mogelijk is. En er is veel mogelijk. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iets niet mag of kon.”De handigheid zat er al vroeg in bij de huttenbouwer. Op mijn 12de timmerde ik een eigen discobar in elkaar waarmee ik drive-ins deed in Wassenaar. lk was toen ook al bezig met ontwerpen.” Andere handige Harry’s die wel wat zien in het ontwerpen en bouwen van een eigen boomhut kunnen een masterclass volgen bij Antoinette.
In slechts drie dagen leert ze deelnemers hoe zij een hut kunnen ontwerpen, tekenen en bouwen. Ja ook mensen zonder kluservaring zijn welkom. Vooral niet bang zijn wat je doet. Ik heb een aantal recepten voor het ontwerpen en bouwen die voor de meeste mensen heel begrijpelijk zijn. Na deze drie dagen staat er ook daadwerkelijk een boomhut.” Het type deelnemer loopt zeer uiteen: Er zijn mensen die met hout aan de slag willen, maar niet zo goed weten wat. Maar ook mensen die een eigen boomhuis· willen bouwen.” Antoinette heeft verschillende hutten waar ze trots op is. Een van de pareltjes staat in Bilthoven. “Ik kwam bij een gezin dat net verhuisd was. Achter het huis lag een verlaten hockeyveldje. Er stond zelfs geen boom. lk had een leuke klik met het gezin en kreeg de vrije hand om er iets heel tofs van te maken. Met mooie boomstammen met de bast er nog op hebben we twee hutten gemaakt. We hebben een zandstrand laten storten en het geheel laten aankleden door een hovenier. Het resultaat is geweldig. Gelukkig lukte het allemaal binnen het budget en planning.” Los van het ontwerp deed Antoinette en haar team ongeveer een maand over de bouw.
“Het blijft een intens proces. Maar het is gezonde spanning hoor. Gewoon je koppie erbij houden en dan met hart en ziel aan het werk.”
In september komt het eerste boek van Antoinette uit: Bouw de BOOMHUT van je DROMEN.
Boomhutbouwer Antoinette Blok wil de fantasie stimuleren
Antoinette Blok laat zien dat het mogelijk is: iets totaal nieuws beginnen. Ze verruilde de vier muren van een betonnen kantoor voor werken met je handen in de buitenlucht. Van economische tabellen naar creatief in de natuur, vrouwen van Nu is benieuwd naar het verhaal van deze stoere boomhutbouwer.
“Wie niet heel sterk is, moet slim zijn”
Je realiseert kinderdromen en soms ook die van volwassenen. Om dat te doen, volgde je je eigen droom. Een grotere ommezwaai is er bijna niet van accountmanager naar boomhuttenbouwer …
AIs puber bouwde Ik al graag, zo heb ik ooit een demontabel discomeubel gemaakt waarmee ik samen met een schoolvriendinnetje als DJ langs feestjes toerde. Jaren later, na economie te hebben gestudeerd en als accountmanager te hebben gewerkt ging het bij me kriebelen. Ik wilde iets doen waarvan mijn hart sneller ging kloppen. Iets waarin ik mijn ziel en zaligheid kon leggen. Nadar ik voor mijn eigen kinderen in de tuin een hut had gebouwd, heb ik ontslag genomen. Dat is nu dertien jaar geleden en sindsdien heb ik bijna 120 boomhutten gebouwd. Altijd op basis van maatwerk, altijd in of rondom bomen, altijd gebruik makend van sloophout: dat is mijn handelsmerk.
Hoe kreeg je het voor elkaar om in de leer te gaan bij Pete Nelson van de Amerikaanse televisieserie Tree house Masters? Wat leerde je bij hem?
Nadat ik mijn eerste hutje had gemaakt dacht ik: en wat nu? Waarom zouden mensen een boomhut van mij willen? Op internet kwam ik Pete en zin werk tegen. Dat gaf mij de moed om net als hij, professioneel boomhutten te gaan bouwen, In eigen land kwam ik niet verder dan een cursus houtbewerking. Toen ik erachter kwam dat Pete workshops gaf , dacht ik: ik moet naar Amerika. Die week in Seattle heb ik geleerd hoe je een boomhut kunt bouwen mel respect voor de boom, gebruikmakend van speciale pinnen. En hoe je een invalzaag en andere tools moet gebruiken. Onlwerpen heb ik er ook geleerd; door eerst een plattegrond op schaal te maken. Bovendien heb ik er mijn hoogtevrees overwonnen. De eerste paar keer bouwen was nog doodeng; daarna ging het steeds beter.
Je werkt met bomen en gerecycled, duurzaam materiaal zoals sloophout. Wat Is de gedachten daarachter?
Mijn uitdaging is om van niets iets maken. Sloophout heeft er al een heel leven opzitten, dat zie je en dat voel je. Of ik duurzaam werk? Van nature kan ik al niets weggooien. Ik repareer liever dan dat ik iets weggooi en wat nieuws koop. Van een wijnkistje maak ik bij voorbeeld de spoelbak van het keukentje. En een oude piratenkist geeft een heel ander gevoel dan een tafeltje van lkea Mijn boomhutten zijn voor kinderen en moeten er meteen gaaf uitzien. Het is niet avontuurlijk als een hut nieuw oogt. Gebruikt hout stimuleert de fantasie; daar is het mij allemaal om te doen.
Je bouwt professioneel boomhutten. Moet je sterk zijn?
Niet per se al ben ik wel de enige vrouw in Nederland die werkt als professioneel boomhutbouwer. Beetje bij beetje werd ik krachtig. Ik ben geen brede stevige vrouw maar heb wel mijn spieren ontwikkeld. Boomverzorger Dave, met wie ik nauw samenwerk, zei op een gegeven moment: je bent tanig geworden. Wie niet heel sterk is, moet slim zijn. Het hefboomeffect is mijn beste collega. Je moer handig zijn met tillen en ook goed kunnen schuiven, draaien en kantelen. De wandjes maak ik ook altijd op het platform van de boomhut. Een plankje naar boven dragen is vele malen lichter dan een wandje omhoog hijsen.
“De positieve effecten van buitenspelen worden nog groter als ouders hun kinderen stimuleren”
Waarom vind je een boomhut zo’n mooi geschenk voor een kind?
Een eigen plek buiten stimuleert de fantasie, denk ik. In deze tijd moeten kinderen, als het even kan, een fijn altematief hebben voor de lPad of smartphone. Daarom besteed ik veel aandacht aan klimnetten, schommels, touwbruggen en andere extra’s. Hun wensen op dat gebied probeer ik direct te verwerken In de ontwerpschets die ik maak voor de hut. Oe positieve effecten van buitenspelen worden nog groter als ouders of grootouders hun kinderen of kleinkinderen stimuleren. Een opa voor wie ik ga bouwen vertelde vroeger aan zijn kinderen een verhaal over uncle John uit Schotland die gek was van treinlocomotieven en met Indianen vocht. Tegen zijn kleinkinderen heeft hij nu gezegd: oom John gaat een hut bouwen. Zo’ n verhaal gaat dan leven, dat maakt een hut nóg spannender.
OVER SLINGERTOUW, SLORDIG ZIJN EN STOF TOT IN JE OREN
BOUWER: Antoinette (53)
MATERIALEN:(Afval)hout. Takken. Oude ramen, luiken, deuren. Golfplaat. Heidematten. Leisteen. Touw. Buizen. Palen. Katrollen. Schroeven. Een speciale pin … en heel veel meer.
LIEVELINGSGEREEDSCHAP: De kettingzaag. En de schuurborstel.
DE ‘ALS-IK-LATER-GROOT–BEN’-HUT
Geen juf. Geen buschauffeur en ook geen juwelier. Antoinette is een heldin. Ze is namelijk boomhuttenbouwer van beroep! Ze maakte er intussen al meer dan 130. Het zijn knusse kunstwerken van hout. ‘Geen enkele is hetzelfde,’ zegt Antoinette. Ze leunt tegen een kozijn in haar werkplaats. ‘De ene heeft een vluchtpaal, de ander een slingertouw. Vanbinnen zijn het een soort toverhuizen waar je je in een schip waant, maar ook winkeltje kunt spelen. In een hut moet je kunnen fantaseren.’
Vroeger bouwde Antoinette hutten van de materialen op een bouwplaats vlak bij haar huis. Of maakte ze een hut in de grond. ‘Toen ik een boomhut maakte voor mijn eigen kinderen dacht ik: dit is het leukste wat ik ooit gedaan heb! Dit wil ik vaker doen. Toen werd het mijn werk.’ Antoinette houdt van buiten zijn. ‘Van de wind, de zon. De regen en zelfs ook kou. Als ik bouw, dan voel ik me heel lekker.
Ik vergeet de wereld om me heen. Ik ben alleen maar bezig met het klussen.’ En concentreren is ook wel nodig, want Antoinette werkt vaak met gereedschappen zoals de slijptol of … de kettingzaag. ‘Dat is mijn lievelingsgereedschap! Samen met de schuurborstel. Die haalt met harde drader stof en vuil uit het hout.’ Ze veegt stof van haar gezicht met haar mouw. ‘Tja … als huttenbouwer zit ik vaak helemaal onder de viezigheid. Het zit zelfs in mijn oren.’ Antoinette lacht. ‘Maar ook dat is eigenlijk heel erg fijn!’
VRAGEN AAN ANTOINETTE
De gereedschappen waar je mee werkt zijn best gevaarlijk. Ze zijn niet geschikt voor kinderen helaas. Ben je wel eens bang?
Nee. Nooit. Maar dat komt omdat ik ermee heb leren werken. Stap voor stap. En ik bescherm mezelf goed. Ik draag altijd handschoenen. En bij een beetje herrie doe ik al oordoppen op. Bij de haakse slijper zet ik ook een bril op. Die maakt van die vonkjes.
Hoe maak jij je hut aan de boom vast?
Meestal met een speciale pin. Die laat ik maken, want die zijn niet te koop. Door die 117 pin maak je de boom niet stuk. Ook kan de boom nog bewegen terwijl je hut stil blijft. Soms boor ik een gat door de stam waar ik een stuk draadstaal doorheen steek. Daarop maak ik dan balken vast.
Hoe heb je het geleerd?
Ik heb lessen gevolgd bij Pete Nelson. Dat ·s een eel goeie boomhuttenbouwer. En ik heb altijd dingen gevraagd aan mensen die er echt verstand van hebben. Toen ik voor de eerste keer met de kettingzaag ging werken vroeg ik tips aan een houtzagerij. Twijfelde ik of iets wel stevig genoeg was dan. overlegde ik dat met een timmerman. Zo heb ik mezelf leren bouwen.
Moet je precies zijn als je een boomhut maakt?
Soms. Op de juiste momenten. Je moet precies zijn als het gaat om stevigheid. En in het begin. Ik begin altijd met de vloer. Dan gebruik ik een waterpas en meet ik heel goed. Als die namelijk recht is, kun je daarna lekker slordig zijn!
Waarom is elke hut anders?
leder kind is uniek. Ik maak een boomhut die past bij het kind dat erin gaat spelen.
Heb jij, als huttenbouw-expert, tips voor jonge klussers/huttenbouwers?
Jazeker.
Daar komen ze, ratatata….
DE TIPS VAN HUTTENBOUW-EXPERT ANTOINETTE
JE KUNT DE BOOM IN
Hoewel er voor de groei van een boom niet veel nodig is, een zaadje of een vrucht en wat aarde, zijn er toch heel wat beroepen waarin bomen centraal staan. Vijf bomenwerkers vertellen wat hun werk zo mooi maakt.
Boomhutbouwer ‘EEN PLEK WAAR RUIMTE IS VOOR FANTASIE’
Antoinette Blok (52) bouwt droomhutten
‘Mijn favoriete boomhut is gebaseerd op Villa Kakelbont van Pippi Langkous. Hij ligt op ruim drie meter hoogte tussen vier beuken. Compleet met uitkijktoren en een soort elfentrap die je het gevoel geeft dat je zweeft. Ik zou ooit nog wel een boomhut willen bouwen met een wenteltrap. Die helemaal om de stam van een boom draait. Als je bij het bouwen rekening houdt met de sapstroom van de boom, dan heeft ‘ie daar geen last van. Ik heb geleerd kunstmatige takken te gebruiken. De boom groeit gewoon door terwijl de hut op z’n plek blijft. Ik heb nu 113 hutten gebouwd. Niet per se allemaal in bomen, maar wel altijd met een boom als onderdeel van het bouwwerk. Voor de hut maak ik vooral gebruik van sloophout. Oude deuren en kozijnen bijvoorbeeld. Dat is hout met een verhaal, dat voel je. Een boomhut is sowieso iets magisch. Volwassenen kunnen weer even kind zijn. Kinderen zijn in hun hut juist even weg van de volwassen wereld. Er is ruimte voor fantasie. Ik zou heel graag nog eens een hut willen bouwen die deels boven het water hangt met een plexiglas vloertje. Een kinderlift, waarin ze zichzelf omhoog kunnen takelen, lijkt me ook heel gaaf. Het hoeft niet steeds groter. Ik hou er vooral van om steeds weer iets creatiefs te verzinnen. Het is fantastisch dat je zoveel moois kunt bouwen van een simpele stapel hout.”
Linkje (nog maken)