Masterclass boomhutbouwen smaakt naar meer

27 november 2023

Voor de eerste keer in mijn boomhutbouwenbestaan (lekker Scrabblewoord) heb ik publiekelijk mijn ervaringen gedeeld. De openbare werkplaats en winkel voor tweedehands materiaal Buurman Rotterdam gaf mij voorjaar 2021 een podium voor een groep aspirant-boomhutbouwers. Zij gingen naar huis met ‘recepten’ voor de verschillende bouwfasen van een hut. Als klapper op de vuurpijl mocht er ook op locatie worden gebouwd. Weliswaar op palen, wegens gebrek aan bomen, maar de teamspirit was er niet minder om. November 2021 geef ik weer een Masterclass boomhutbouwen. Zie onder voor de link.

 

Drie zondagen in mei was ik te gast was bij Buurman Rotterdam waar al snel verschillende teams ontstonden voor het maken van een veilig platform, wanden en kozijnen en een dak en balustrade. Zo konden we met elkaar aardig wat meters maken. Buurman stond iedereen professioneel bij in het bedienen van de tools zoals de afkortzaag, de invalzaag en de schroeftol. Het was voor mij heel vervullend om iedereen aan het einde van de dag zo blij en trots te zien.

 

 Waarom ik Masterclasses ben ga geven, hangt samen met corona en de eerste lockdown. Maart 2020 viel de wereld even stil, ook in mijn sector. Na dertien jaar boomhutten bouwen had ik de behoefte mijn kennis te delen. Ook, omdat ik regelmatig word benaderd door mensen die vragen om een stageplek of een workshop. Buurman Rotterdam is de ideale plek voor dat laatste; zij hebben ervaring in het organiseren van workshops op het gebied van houtbewerking. Met hun winkel in gebruikte materialen en filosofie over hergebruik vind ik ons perfect bij elkaar passen.

     

Wat ik te bieden heb zijn mijn best practices op basis van het bouwen van meer dan 130 boomhutten. De essentiële onderdelen heb ik vastgelegd in een aantal ‘recepten’ die iedereen meekrijgt. Zo zijn er recepten voor een platform op palen, wanden en kozijnen met roedes of luikjes, een waterdicht dak en een balustrade.

Wie in november 2021 kan deelnemen aan de tweede editie van mijn Masterclass? Dat kunnen zowel mensen zijn die dromen van een eigen huisje in de bomen als professionele boomhutbouwer in de dop. Tijdens de drie lesdagen neem ik je mee in het ontwerpproces van een boomhut en gaan we uitgebreid in op de ‘recepten’ ondersteund door heel veel beeldmateriaal van mijn boomhutten. Na de lunch worden de armen uit de mouwen gestoken en kan er worden gebouwd. Omdat er wordt gewerkt met het beschikbare materiaal van Buurman Rotterdam (gebruikt hout) wordt jullie creativiteit nog meer geprikkeld. In drie dagen tijd ben je in staat een eigen boomhut te ontwerpen, een boodschappenlijstje te maken met de benodigde materialen en heb je je eerste bouwervaring op zak.

Voor meer informatie en inschrijven:

https://www.buurmanrotterdam.nl/masterclass-boomhut-bouwen

 

Review van deelnemers-duo:

” Wij kijken terug op een superleuke masterclass. Het was leerzaam en motiverend in een prettige kleinschalige setting. De combinatie van theorie en praktijk maakte het geheel helemaal compleet. Omdat het de eerste keer was dat de masterclass gegeven werd, was het soms een klein beetje rommelig, maar dat had ook wel weer z’n charme en was totaal niet storend. Eerder prettig eigenlijk, dan vervelend. Kortom, als je een beetje creatief bent en het leuk vindt om met hout te werken, een echte aanrader!”