‘Happy hut’ op Ibiza

27 november 2023

Zo: die staat. Voor haar 100ste hut ging Antoinette Blok van Boomhutbouwen.nl voor het eerst overzee. Haar werkgebied strekt zich nu uit tot Ibiza.

 

 

Blij dat je hebt gebouwd op the happy island?

Antoinette Blok: ‘Nou en of! De hut is 100% geworden zoals ik ‘m had voorgesteld. Ook al was het op deze plek niet mogelijk om in bomen te bouwen, het resultaat is fantastisch. De opdrachtgevers waren bovendien heel relaxt; daarom was het erg leuk om op Ibiza actief te zijn. Ik heb er heerlijk kunnen werken met mijn eigen materialen van sloophout plus elementen die zorgen voor de typische Ibiza-stijl.’

 

 

Hoe kreeg je deze opdracht?

’Een Nederlands stel met een finca op Ibiza heeft me via-via gevonden. De oudste van hun twee jongens bouwde al hutten. Zoals we dat allemaal vroeger deden; door heel veel takken tegen een boom te zetten. Nu wilden Daan van 8 en zijn broertje Mick, die 6 is, een échte hut.

Op basis van hun wensen en mijn inspiratieboeken heb ik een ontwerp gemaakt met twee verdiepingen en rondom twee balkons, overdekt met rietmatten. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om buiten, zeg maar, bìnnen te halen. Ook de achterwand heeft een open karakter. De drie klapramen laten het licht binnen en zorgen ervoor dat de wind er lekker doorheen kan. De voordeur is gemaakt van hoge verweerde louvreluiken, net als de ramen aan de voorkant. Alles voor de gewenste Ibiza-look.’

 

Je eerste overzeese hut: hoe heb je dat aangevlogen?

‘Het was één-tweetje met de opdrachtgevers. Ik had tot nu toe geen ervaring met bouwen in het buitenland; het was echt een co-productie. Ik heb de hut in één week tijd, in de meivakantie, in elkaar moeten zetten: dat was een extra uitdaging. Om tijd te winnen heb ik het platform, waar de hut op rust, laten maken door een plaatselijke timmerman. December 2018 ben ik naar Ibiza gegaan om het terrein te verkennen en de juiste plek te bepalen.

Ik heb zoveel mogelijk in Nederland gedaan; door voor het eerst pre-fab te werken. Ik heb een container naast mijn

werkplaats laten zetten en elke keer als iets af was, ging ‘t daarin. In feite heb ik een bouwpakket gemaakt. Eerst heb ik de begane grond in elkaar gezet en uit elkaar gehaald. Hetzelfde heb ik gedaan met de andere delen van de hut, tot en met het zoldervloertje. Tijdens de bouw zijn de jongens langs geweest in mijn werkplaats om te helpen met het in elkaar te schroeven van de wanden. Op het dak na is de hut helemaal in en uit elkaar geweest.’

 

Hoe ging het transport?

‘Mijn opdrachtgevers hebben een transportbedrijf in de arm genomen. Alles uit de container is genummerd in een vrachtwagen gegaan, inclusief het klimnet en de glijbaan. Vervolgens is de hut vanuit het Spaanse Denia overgevaren naar Ibiza. Zaterdag kwam de vrachtwagen en woensdag stond de losse onderdelen er al. Eigenlijk was mijn vliegtuigreis waarbij ik mijn gereedschap bij me had veel spannender. Gelukkig mocht alles mee…’

 

 

 

En toen was het snel gepiept?

‘Omdat de wanden en de vloeren al in elkaar zaten? Nou, dat lijkt maar zo. In  het begin ga je hard, maar met de afwerking – zeg maar: dat wat een boomhut leuk maakt – ben je het langst bezig. De ramen, de kozijnen, de trap en de ‘verzoeknummers’ van de jongens, die kosten de meeste tijd.

Soms moet je ook improviseren. Er bleek geen hamer voorhanden te zijn dus die heb ik ter plekke gemaakt van een steel en een blok hout. Een ladder was er ook niet; ik heb een steiger gemaakt van resthout. De tweede verdieping was vijf meter hoog en daar moest ik toch zien te komen om het dak te bevestigen…’

 

Hoe reageerden de kinderen?

‘Die waren superblij. Op hun verzoek heb ik een glijbaan en een klimnet gemaakt en meer ‘special effects’. Ik heb ook een timmertafel bedacht; omdat ze er zo dol op zijn om zelf dingen in el

kaar te knutselen.

Tot mijn verbazing hebben Daan en Mick drie dagen lang hun aandacht erbij gehouden. Samen een stoeltje maken of helpen met sjouwen: het gaf aan dat ze het onwijs gaaf vonden. Ze wisten niet van ophouden!

Normaal gesproken waren ze de hele dag met hun terrarium of iPad bezig. Die lieten ze links liggen om mij een handje te helpen. ‘s Morgens stonden ze al bij de poort op me op te wachten.’

 

En nu?

‘Deze zomer heb ik een boomhut gebouwd op een landgoed in Bussum met een bedbank en een prachtige houten wenteltrap. De rest van het jaar ben ik bezig met een aantal interessante projecten, waaronder mijn eerste binnenhut; voor een IT-bedrijf dat een anders dan andere inrichting wil in plaats van een doorsnee-kantine. Maar ik klim nog gewoon in bomen hoor. Mensen die een bijzondere hut willen voor hun tuin of landgoed kunnen gewoon bij me aankloppen.’