Boomhutbouwen, een vak apart

Een boomhut bouwen doe je niet zomaar. Veiligheid is key! Constructie en gebruik van geschikte materialen en gereedschap is dus van belang. Sinds 2007 heb ik bijna 100 boomhutten gebouwd. Van hoog in de boom, rustend op speciale pinnen, tot kleine op palen bij het ontbreken van een boom en heel veel daartussen. Geïntegreerd met kabelbaan of touwbrug. Met puntdak of plat schuin dak, bedekt met Douglas schaaldelen, heidemat of dakpannetjes. Van iedere boomhut leer ik weer, waardoor ik mij na 10 jaar een ervaren boomhutbouwer mag noemen.

Gecertificeerd boomhutbouwer

In 2007 had ik de droom om een boomhut voor mijn kinderen te bouwen. Ik stroopte het internet af naar bouwtekening, tips en inspiratie. Uiteindelijk heeft het mij helemaal naar de westkust van Amerika gebracht. Daar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd van Pete Nelson, bekend van het programma TreehouseMasters. Daar heb ik geleerd wat de beste manier is om balken in de boom te bevestigen. Breng een speciale pin (Treehouse Attachment Bold) in de boom aan waarop de draagbalk rust. Kan dat in iedere boom? Hoe dik moet de stam minimaal zijn? Wat als het waait?

We weten dat bomen bewegen onafhankelijk van elkaar in de wind. En daar moet je in de constructie rekening mee houden.

Daarom werken we met een combinatie van vaste en flexibele verbindingen zodat de hut op zijn plaats blijft als de bomen wuiven in de wind. Daarnaast is de afstand tussen de bomen van belang voor de dikte van de draagbalk. Om maar een paar factoren te noemen waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een veilige boomhut. De afgelopen 10 jaar heb ik hutten gebouwd in een enkele boom, maar ook in twee, drie en vier bomen. Iedere constructie is weer anders omdat iedere situatie uniek is.

Safari-hut zonder bomen

De routeplanner leidt mijn Defender door een bosrijk deel in midden Nederland tot aan een imposant hekwerk. Daarachter ligt een landgoed van 5 hectare met een nieuw huis volledig opgebouwd met oude bouwmaterialen. Ik maak kennis met de eigenaren. Ze willen een boomhut voor het hele gezin. Een uitkijkpost om vogels en andere dieren te spotten. Een soort safari-hut. Een probleem…de dennenbomen aan de rand van het heideveld zijn te dun om een grote hut te dragen. We plaatsen de hut op eikenhouten boomstammen (die we op grens van grond en lucht behandelen tegen het rotten) tussen de dunne bomen. Een platform van 30m2 lijkt groot maar valt bijna weg in de ruime omgeving. Ik heb ooit iemand ontmoet die alles kan creëren met boogtent doek. In het leger maken ze daar tenten van en daken van Jeeps. Het materiaal is onverwoestbaar. Ik bouwde een frame van rondhout over het terras. Het tentdoek is helemaal op maat gemaakt en bevestigd met riempjes en touwen. Schitterend! Je waant je in Afrika als je op de loungebank met schapenvelletjes over het veld tuurt. De klant wilde ook vanuit binnen goed zicht hebben. We brainstormen over een glazen pui. Ik zie zelf oude hoge deuren met veel glas erin voor me. Ik ga op zoek, en vind een partij van 6 oude hoge deuren. Ik wil ze natuurlijker laten ogen. Door ze te zandstralen worden alle verfresten verwijdert en komt er een stoere deur tevoorschijn. Wel nog even aan de klant laten zien. Ze zijn enthousiast. Te gek, wat hebben we elkaar fijn geïnspireerd.

Amsterdam Zuid

In Amsterdam-Zuid is weinig ruimte maar hebben de mensen grote wensen. Heerlijk om mee aan de slag te gaan. Kleine tuinen maken me creatief.

De kinderen zijn nog maar een (1) en drie (3) jaar oud waardoor een lage hut wenselijk is. Het haardhout kan er nog onder en binnen voor de kinderen een schoolbord en houten knikkerbaan tegen de muur en zelfs een klein ingebouwd zandbakje.
Een paar jaar later vragen ze me voor een re-design. Het is maar goed dat ik zelf ook bouw wat ik bedenkt want het is nauwelijks uit te leggen wat er op zo’n klein oppervlak mogelijk is. Zo kregen ze een klimmuur, balkon met afsluitbaar gat erin voor knopentouw en een soort zitkuil. Een deel van de vloer is van plexiglas. Om ruimte te sparen is een kastje aan de hut gebouwd (in de heg) met een deurtje naar binnen.

Groot project in België

In een buitenwijk van Gent heeft een jonge succesvolle zakenman, zelf opgegroeid zonder tuin, een soort park gekocht. Het huis is pas over twee jaar af. Ze wonen nu tegenover het terrein om de bouw te kunnen begeleiden. De boomhut zal het eerste bouwwerk op het terrein worden. Gent is wel ver weg, maar we hebben een klik. Ik voel me gevleid want op basis van mijn gerealiseerde projecten wil hij absoluut met mij in zee. Een prachtig groepje van vijf tamme kastanjebomen trekt mijn aandacht. Vijf meter verderop staan nog twee zulke bomen. Aan de andere kant van de vijver is een heel beukenbos. Wow wat een plek! Tamme kastanjes zijn uitstekend geschikt om in te bouwen. Ze zijn niet zo dicht met bladeren als de wilde kastanje. Na opmeten, intekenen en brainstormen komen we tot het volgende; een boomhut in het groepje tamme kastanjes. Deze rust volledig op 4 speciale pinnen, een touwbrug van 5 meter naar de twee bomen verderop. Daar maken we een klein platform. Dat is tevens het vertrekpunt van de kabelbaan van 40 meter over de vijver. De hoofdbreker van dit project; hoe krijgen we het zitje van de kabelbaan over de vijver weer terug? Een pondje? Stepstones? Met een lier? We kiezen voor de meest eenvoudige en mechanische oplossing. Een gewicht dat aan een lijn met veel katrollen (8:1) hangt. Deze lijn loop mee als je door de lucht zoeft en brengt het zitje automatisch terug zodra je ervan afstapt.

Quote van een klant

Jacques uit Haarzuilens: “Wij hebben Antoinette de uitdaging gegeven om een hut te bouwen waar de kinderen fantasievol in kunnen spelen, en wat ons volledige privacy in onze tuin zou opleveren. Zij kwam met het idee om 2 hutten te bouwen verbonden door een loopbrug door de boom heen. We waren meteen overtuigd van dit plan en het resultaat is fantastisch. De bouw is zeer soepel verlopen. Af en toe overleg over details en creatieve oplossingen, en de kinderen hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp en de uitvoering ervan. Tijdens de bouw moesten ze zelfs even proef spelen om te kijken waar nog verbeterpuntjes lagen! Vooral alle details aan en in de hutten maken dit zo uniek en sfeervol. Oude materialen krijgen een nieuw leven en oude stammetjes komen overal in het ontwerp terug.

Conferentiecentrum

Toen ik in oktober 2017 las dat Microsoft medewerkers vergaderen in een boomhut moest ik beetje gniffelen. In 2009 ben ik benaderd door een conferentiecentrum nabij Eindhoven.

Op het terrein van 7ha wilde ze ‘iets’ met boomhutten. Ik heb een plan voor ze gemaakt met 6 boomhutten van verschillend karakter. Brainstormenhutten, vergaderhutten en boomhutten om in te mijmeren. We hebben er twee gerealiseerd waaronder boomhut de “Weide Blik”. Die hut geeft een prachtig uitzicht over een weide en hangt op 4 meter hoogte. De perfecte plek om, letterlijk en figuurlijk, even vooruit te kijken!

In deze blog heb ik de diversiteit willen laten zien van de projecten die de afgelopen 10 jaar op mijn pad zijn gekomen. Van grote tot kleine projecten, in of om de bomen, in stadtuinen en op landgoederen. Voor mij allemaal even leuk met elk zijn eigen uitdaging.

Wilt je een boomhut in je eigen tuin maar weet niet waar te beginnen? Ik kom graag langs om er samen over te bomen!

Tot dan,

Antoinette M. Blok,

Certified Treehouse Builder