Boomhutbouwen, dat doe je zo!

27 november 2023

‘Ik bouw al meer dan 15 jaar boomhutten’

Mensen vragen mij zo vaak hoe ik ertoe ben gekomen om boomhutten te gaan bouwen. Waarschijnlijk omdat er niet veel professionele huttenbouwers zijn, laat staan vrouwen. Het was ook best een bijzondere stap in 2008, maar inmiddels heb ik meer dan 130 boomhutten gemaakt. Zowel in stadstuinen als op grote terreinen, bijvoorbeeld een landgoed.

Boomhutten bouwen maakt me gelukkig. Dat begint al als ik met de kinderen rond de tafel zit om hun wensen te inventariseren. Met mijn moodboard onder de arm kom ik het ontwerp presenteren. Als ultieme beloning krijg ik het vertrouwen van ouders om de gewenste droomhut voor hun kinderen te mogen bouwen. Dat geeft heel veel voldoening.

HET VORMENDE EFFECT VAN EEN BOOMHUT
In de jaren 80, een tijd waarin VJ’s nog niet bestonden, had ik samen met een vriendin een eigen drive-in discotheek. Wij deden het anders dan de mannelijke DJ’s. Zij waren vooral bezig met het aantal beats per minute en met de techniek. Wij waren bezig om ons publiek een mooie avond te bezorgen, waarbij de techniek maar een middel was. Wij wilden een bepaalde sfeer creëren.

Dat wil ik ook met mijn boomhutten; een sfeer creëren voor kinderen waardoor ze lekker gaan spelen en fantaseren. Hun ouders genieten op hun beurt van hun kroost en van een stoere boomhut.
Mijn passie voor hout en het bedenken van slimme oplossingen is tijdens die drive-in tijd ook ontstaan. De discobar hebben we zelf getimmerd. Naast mooi moest hij praktisch zijn, een soort bouwpakket dat makkelijk kon worden vervoerd. De bar hing met scharnieren aan elkaar. Na afloop van het feest haalden we de pinnen eruit waardoor alles in no-time was afgebouwd. Die ervaring heeft mij duidelijk gevormd en ik denk er met heel veel plezier aan terug.

VEILIGHEID VOOROP
Een workshop bij Pete Nelson, bekend van het TV programma Treehouse Masters, heeft mij geholpen om professioneel boomhutten te bouwen. In Amerika heb ik geleerd dat je iets IN de boom moet aanbrengen waar de draagbalk op rust in plaats van een balk AAN een boom te bevestigen. Zo wilde ik het ook! De hardware was helaas niet te koop in Nederland. Toch heb ik, na heel veel zoeken, een machinefabriekje gevonden die een variant van deze TAB’s kon ontwerpen en produceren. Die makkelijk in de boom zijn aan te brengen en zo sterk zijn dat je er, bij wijze van spreken, een auto aan kunt ophangen zonder de boom te beschadigen.

DE KRACHT VAN SLOOPHOUT
Ik heb ervoor gekozen om met sloophout te werken. Allereerst omdat dit er prachtig doorleefd uitziet. Het geeft de boomhut karakter. Net als de boom heeft het hout er al een heel leven opzitten. Daardoor vormen boom en boomhut een geheel. Ik hoor ook vaak: ‘Het is net alsof de boomhut er al jaren staat.’ Sloophout laat zich goed ‘mixen & matchen’. Door dit op een bepaalde manier te doen, ontstaat een harmonieus object, bijna een kunstwerk. Werken met sloophout maakt de kunstenaar in mij los. Het voelt soms als boetseren met hout. Ik vind het leuk dat ik me hiermee – nog steeds – weet te onderscheiden. Al mijn boomhutten dragen daardoor mijn eigen signatuur. Ook zorgt het gebruik van sloophout voor een mooi spanningsveld tussen oude en nieuwe materialen. De dragende delen en het dak moeten immers lang mee gaan. De hut moet bovendien veilig zijn.

Ook op andere manieren brengen mijn hutten ‘oud’ en ‘nieuw’ bij elkaar. Uw kinderen spelen erin en zelf kunt u het kind in u naar boven halen.

Bouwen met sloophout is ook nog eens duurzaam. Het hout wordt hergebruikt; er hoeft geen boom voor te worden gekapt. Het resthout van de boomhut geven wij tenslotte aan iemand die er zijn of haar huis mee kan verwarmen.

Nieuwsgierig hoe wij een droomhut voor u kinderen kunnen realiseren?

Laat het me weten; ik boom graag met u verder,
Antoinette Blok