Antoinette Blok bouwt al 10 jaar droomhutten

27 november 2023

Mensen vragen mij zo vaak hoe ik ertoe ben gekomen om boomhutten te gaan bouwen. Waarschijnlijk omdat er niet veel professionele boomhutbouwers zijn en al helemaal geen vrouwen. Het is ook best een bijzondere stap geweest maar inmiddels 10 jaar geleden en ruim 100 boomhutten op mijn naam.

 

Boomhutten zijn helemaal mijn ding! Met de kinderen om de tafel om hun wensen te inventariseren en uiteindelijk met sloophout hun droom realiseren. Gelukkig maakt het me! Met moodboard en offerte onder de arm kom ik het ontwerp presenteren. Ouders en kinderen zijn onder de indruk en als ultieme beloning krijg ik het vertrouwen om een boomhut voor hun kinderen te mogen bouwen. Dat geeft veel voldoening.

Het vormende effect van een boomhut

In de jaren 80, een tijd waar VJ’s nog niet bestonden, had ik samen met een vriendin een eigen drive-in discotheek. Wij deden het anders dan de manlijke DJs. Zij waren vooral bezig met beats per minute en met de techniek. Wij waren bezig om de mensen een mooie avond te bezorgen, waarbij de techniek maar een middel was. Soms koos je een nummer uit waarop de dansvloer leegliep. Dat raakte me op een bepaalde manier omdat dat niet de bedoeling was. Wij wilden een bepaalde sfeer creëren. Dat wil ik nu ook met mijn boomhutten; een sfeer creëren waar kinderen kunnen spelen en fantaseren en waar ouders van hun kroost en een stijlvolle boomhut kunnen genieten.

Mijn passie voor hout en het bedenken van slimme oplossingen is in die tijd ook ontstaan. De discobar hebben we zelf getimmerd. Naast mooi moest hij ook praktisch zijn, een soort bouwpakket wat makkelijk vervoerd kon worden. De bar hing van scharnieren aan elkaar.  Na afloop van het feest haalde we de pinnen eruit waardoor de hele boel in no-time afgebouwd was. Deze jeugdervaring heeft mij duidelijk gevormd en ik denk er met heel veel plezier aan terug.

Welke jeugdervaringen en belevingen vormen u kind? Een boomhutbeleving, want dat ik een maatwerk boomhut van Boomhutbouwen.nl, vormt uw kinderen ook. Een ervaring om nooit te vergeten!

Veiligheid voorop

Mijn bezoek aan Pete Nelson, bekend van het TV programma Treehouse Masters, heeft mij geholpen om professioneel boomhutten te bouwen. Tijdens de workshop in Amerika heb ik geleerd dat je iets IN de boom moet aanbrengen waar de draagbalk op rust in plaats van een balk AAN een boom te bevestigen. Zo wilde ik het ook doen! De hardware was niet te koop waardoor ik in Nederland iets moest laten maken. Iemand vinden die dit kon ontwerpen en produceren was niet zo makkelijk. Uiteindelijk heb ik een machinefabriekje gevonden die dit leuk vond. Ze hebben een prachtige variant van de Treehouse Attachment Bold voor mij ontwikkeld. Makkelijk in de boom is aan te brengen en zo sterk dat je er een auto aan kan ophangen zonder de boom te beschadigen. Ik gebruik het nog altijd!

De kracht van sloophout

Ik heb ervoor gekozen om met sloophout te werken. Allereerst omdat het er prachtig doorleefd uitziet. Het geeft de boomhut een uniek karakter. Het hout heeft er, net als de boom, al een heel leven opzitten. Daardoor vormen boom en boomhut een geheel. Het zal niet verbazen dat ik vaak hoor: “het is alsof de boomhut er al jaren is”. Sloophout laat zich goed combineren, “Mix and Match”. Door dat op een bepaalde manier te doen, ontstaat een harmonieus object, bijna een kunstwerk. Werken met sloophout maakt de kunstenaar in mij los. Het voelt soms als boetseren met hout. Ik vind het leuk dat ik me kan onderscheiden met sloophout. Een boomhut van Antoinette herken je. Het is een boomhut met een handtekening. Daarnaast zorgt het gebruik van sloophout voor een mooi spanningsveld. Oud mag maar niet te oud, de dragende delen en het dak van de boomhut moeten lang mee gaan en veilig zijn. Ik vind het ook mooi dat sloophout oud en nieuw bij elkaar brengt, letterlijk en figuurlijk. Uw kinderen spelen erin en het haalt het kind in u zelf naar boven. Tenslotte is bouwen met sloophout duurzaam! Het hout wordt hergebruikt, er hoeft geen boom voor gekapt te worden. Het resthout van de boomhut geven wij op onze beurt weer aan iemand die er haar huis mee verwarmd.

Nieuwsgierig geworden hoe wij een droomhut voor u kinderen kunnen realiseren?

Laat het me weten, dan boom ik graag met u verder,

Antoinette, 2018